Naleśniki z bryndzą i oscypkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Naleśniki z bryndzą i oscypkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

heart
141 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

54 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

110 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

sos:

1 szczypta

2 sztuki

1 szczypta

2 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

700 mililitrów

3 łyżki

3 łyżki

2 łyżki

3 łyżki

8 sztuk

800 gramów

5 plastrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebule obierz i posiekaj, zarumień na maśle. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa. Wymieszaj z bryndzą, jajkami, pieprzem i wyrób na gładką masę.

Naleśniki z bryndzą i oscypkiem - Krok 1

Krok 2

Gotową masą posmaruj naleśniki i zwiń je.

Naleśniki z bryndzą i oscypkiem - Krok 2

Krok 3

Z masła i mąki zrób jasną zasmażkę, zdejmij z ognia.

Naleśniki z bryndzą i oscypkiem - Krok 3

Krok 4

Dolej mleko, sok z cytryny, dopraw solą, pieprzem, cukrem, gałką muszkatołową. Mieszając gotuj do momentu, gdy sos zgęstnieje.

Naleśniki z bryndzą i oscypkiem - Krok 4

Krok 5

Naleśniki ułóż w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem, zalej sosem, na wierzchu ułóż plasterki oscypka, posyp tartą bułką. Piecz około 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Naleśniki z bryndzą i oscypkiem - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Naleśniki z bryndzą i oscypkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Naleśniki z bryndzą i oscypkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Naleśniki z bryndzą i oscypkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Naleśniki z bryndzą i oscypkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Naleśniki z bryndzą i oscypkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Naleśniki z bryndzą i oscypkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Naleśniki z bryndzą i oscypkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Naleśniki z bryndzą i oscypkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Naleśniki z bryndzą i oscypkiemNaleśniki z bryndzą i oscypkiem

Smaki Podhala w twoim domu. Naleśniki z bryndzą i oscypkiem to danie dla wszystkich, którzy kochają góralski temperament – również w kuchni. Intensywny smak bryndzy łączy się tu z aromatycznym oscypkiem i nutą gałki muszkatołowej. Naleśniki można podawać na zimno, jednak zapieczone w piekarniku smakują jeszcze lepiej. Przygotowując to danie, najlepiej wybierać sery wyrabiane w polskich górach, według oryginalnej receptury. Zazwyczaj jednak jesteśmy skazani na kupowanie wędzonego oscypka czy bryndzy w supermarketach, dlatego warto wiedzieć, po czym poznać oryginalne sery. Prawdziwy wędzony oscypek wytwarzany jest z owczego mleka, dlatego powinien mieć jasnokremową barwę. Jeżeli jest żółtawy, to znak, że został zrobiony z krowiego mleka i w niczym nie przypomina oryginalnego oscypka. Bryndza swoją konsystencją przypomina pastę i ma lekko ostry, słonawy smak. Do góralskich serków obowiązkowym dodatkiem jest kwaśna żurawina.