
Składniki
4 sztuki
2 sztuki
100 gramów
1 łyżka
1 sztuka
1 szczypta
3 sztuki
2 łyżki
2 szklanki
3 łyżki
2 sztuki
3 sztuki
4 łyżki
1 kilogram
3 łyżki
1 sztuka
3 sztuki
2 łyżeczki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Włączamy i rozgrzewamy piekarnik na 200 stopni z opcją góra i dół. Gdy będzie już rozgrzany wkładamy do niego umyte papryki i trzymamy około 15 minut. Paprykę obieramy i kroimy w paseczki.
Krok 2
Mięso i warzywa myjemy. Mięso oczyszczamy i kroimy w kostkę. Marynujemy w : 1 ostra świeża papryczka chilli lub węgierska 2 łyżeczki pasty Erős Pista (Ostry Stefek) Kliknij tutaj 1 łyżeczka kremu Fokhagymakrém 1 łyżeczka przecieru Piros Arany (Czerwone Złoto) I odstawiamy na 20 minut.
Krok 3
W tym czasie na rozgrzanej głębokiej patelni roztapiamy smalec. Dodajemy do niego pokrojoną w piórka cebulę i utartą marchewkę. Smażymy do uzyskania złotego koloru cebuli. Cebulę wraz z marchewką przekładamy do osobnego naczynia pozostawiając tłuszcz na patelni.
Krok 4
Na patelnię dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, pokrojone w paski papryki, posiekany czosnek i ostrą papryczkę. Smażymy aż pomidory i papryki całkiem zmiękną. Gdy już będą gotowe przekładamy je do naczynia z cebulą.
Krok 5
Na patelnię wrzucamy mięso i smażymy. Gdy mięsko będzie już odpowiednio usmażone i miękkie dodajemy składniki z naczynia a do całej mieszanki koncentrat pomidorowy. Gotujemy na małym ogniu jakieś 30 minut. Doprawiamy pieprzem.
Krok 6
Wszystkie składniki miksujemy: 4 duże ziemniaki, 2 duże cebule, 2 duże ząbki czosnku, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 1.5 łyżki maki pszennej, 1/5 szklanki mleka, 1 łyżka majeranku 4 łyżki oliwy z oliwek, szczypta soli i pieprzu. Chochelką nalewamy na bardzo dobrze rozgrzaną patelnię taka jaką używamy do smażenia naleśników.
Krok 7
Gotowe placki podajemy z kleksem śmietany.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej