
Składniki
2 łyżki
0.5 litra
2 szklanki
null
2 łyżki
1 łyżeczka
2 sztuki
1 opakowanie
0.25 kilograma
2 szklanki
4 sztuki
2 łyżki
1 sztuka
null
null
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zrób ciasto: mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Dodaj cukier waniliowy, cukier puder oraz masło. Nożem posiekaj masło na małe kawałki, dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, zrób wgłębienie i dodaj żółtka.
Krok 2
Ciasto zagnieć i podziel na dwie części, które rozwałkuj na prostokątne placki o wymiarach około 23x36 cm bezpośrednio na papierze do pieczenia. Ciasto wraz z papierem włóż do dwóch foremek.
Krok 3
Na wierzchu posmaruj dżemem i piecz w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około 15 minut.
Krok 4
W tym czasie zrób masę bezową. Białka ubij na sztywno i wciąż ubijając dosypuj cukier puder, a na końcu mąkę ziemniaczaną.
Krok 5
Masę rozprowadź na warstwie dżemu na obydwu plackach i posyp posiekanymi orzechami. Placki piecz przez kolejne 15 minut w tej samej temperaturze.
Krok 6
Zrób masę budyniową: odlej 1/2 szklanki mleka i wymieszaj z mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, cukrem waniliowym oraz żółtkami. Resztę mleka zagotuj i dolej do połączonych składników. Wymieszaj i ponownie zagotuj, odstaw z ognia.
Krok 7
Masło miksuj i dodawaj po 1 łyżce ostudzonej masy budyniowej. Całą masę wyłóż na 1 placku i przykryj drugim. Ciasto najlepsze jest po kilku godzinach po przygotowaniu lub następnego dnia.

Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej