Paprykowe tagliatelle z bazyliowym łososiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Paprykowe tagliatelle z bazyliowym łososiem

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

2

heart
21 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

48 osób wydrukowało

Pobierz pdf

43 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0.5 sztuki

0.5 sztuki

0.5 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj koper, oddziel 2-3 zewnętrzne płatki i pokrój je w wąskie paseczki (resztę kopru możesz zużyć do sałatki lub zupy). Podgrzej na patelni 1/4 szklanki oliwy, włóż paprykę, cebulę i koper, smaż 4-5 minut, często mieszając. Posól do smaku, wymieszaj z czosnkiem i mocno podgrzej. Wlej wino i drewnianą łyżką zeskrob „smak” z dna i boków. Wymieszaj i podgrzewaj na małym ogniu, aż wyparuje wino. Wtedy zdejmij z ognia i przykryj patelnię. Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. W tym czasie przygotuj łososia: ze steków odkrój tłuszcz i usuń ości pęsetą. Wąskim, giętkim nożem do ryb zetnij skórę i pokrój rybę na 4 steki. Posól i popieprz z obu stron. Na drugiej patelni rozgrzej łyżkę oliwy, do gorącej dodaj masło i usmaż łososia z obu stron na złoty kolor, a potem pokrój na kawałki o boku 3 cm. Przygotuj zielony sos, ucierając bazylię z pozostałą oliwą. Odcedź makaron, wymieszaj go z warzywami i łososiem, polej zielonym sosem bazyliowym i delikatnie wymieszaj. Posól i popieprz do smaku, wymieszaj jeszcze raz i natychmiast podawaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Paprykowe tagliatelle z bazyliowym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Paprykowe tagliatelle z bazyliowym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Paprykowe tagliatelle z bazyliowym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Paprykowe tagliatelle z bazyliowym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Paprykowe tagliatelle z bazyliowym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Paprykowe tagliatelle z bazyliowym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Paprykowe tagliatelle z bazyliowym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Paprykowe tagliatelle z bazyliowym łososiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
9 osób ogląda przepis:
Babka Wielkanocna
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej