Zapiekanka z roślinnym kotletem i szpeclami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z roślinnym kotletem i szpeclami

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

500 gramów

2 sztuki

400 gramów

2 łyżki

wegański sos beszamelowy:

2 łyżki

5 mililitrów

2 łyżki

500 mililitrów

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 175°C. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek w dużym rondlu i smaż cebulę przez 3 minuty. Dodaj jarmuż i 50 ml wody i gotuj pod przykryciem przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając.

Krok 2

W międzyczasie przygotuj wegański sos beszamelowy. Na średnim lub dużym ogniu rozgrzej w garnku 1 łyżkę oliwy. Gdy olej się nagrzeje, dodaj mąkę i energicznie wymieszaj trzepaczką. Dodaj napój roślinny i kontynuuj mieszanie – możesz na przemian używać drewnianej łyżki i trzepaczki, w ten sposób sos będzie stopniowo gęstnieć. Zwykle odpowiednią konsystencję uzyskuje się po osiągnięciu temperatury wrzenia, a następnie gotowaniu go przez kilka minut na mniejszym ogniu.

Krok 3

Kiedy osiągniesz pożądaną gęstość, zdejmij sos z ognia. Dopraw gałką muszkatołową i pieprzem.

Krok 4

Pokrój roślinne kotlety w kostkę. Rozgrzej resztę oliwy i smaż kostki przez 3-5 minut na średnim ogniu na złoty kolor. Roślinne kotlety wraz z jarmużem i szpeclami lub gnocchi włóż do naczynia żaroodpornego. Zalej sosem i piecz przez około 25-30 minut, aż wierzch się zarumieni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z roślinnym kotletem i szpeclami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z roślinnym kotletem i szpeclami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z roślinnym kotletem i szpeclami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z roślinnym kotletem i szpeclami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z roślinnym kotletem i szpeclami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z roślinnym kotletem i szpeclami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z roślinnym kotletem i szpeclami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z roślinnym kotletem i szpeclami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej