
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
3 łyżki
1 łyżka
4 sztuki
4 łyżki
0.5 łyżki
0.5 łyżeczki
1 szczypta
3 łyżki
100 gramów
1 łyżeczka
1 łyżeczka
2 łyżeczki
30 mililitrów
ciasto:
1 kilogram
500 mililitrów
25 gramów
20 gramów
50 mililitrów
8 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Składniki na ciasto do pizzy połącz ze sobą dobrze wyrabiając na stolnicy, odstaw na 10 minut do lodówki skropione wodą, po 10 minutach wyjmij do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut.
Krok 2
Umytą pierś pokrój w 1 centymetrową kostkę, przypraw pieprzem i słodką papryką. Paprykę pokrój w paski, a pieczarki w ósemki. Koncentrat połącz z cukrem, wodą, solą, oregano, mini kostkami czosnek Knorr, dopraw pieprzem i dokładnie wymieszaj.
Krok 3
Na rozgrzanej oliwie przesmaż kurczaka, następnie dodaj Knorr cebulkę w mini kostkach, paprykę, pieczarki, oliwki i kukurydzę. Wystudź.
Krok 4
Wystudzone składniki wymieszaj z serem, oprósz oregano. Ciasto na pizzę podziel na pół.
Krok 5
Z ciasta uformuj cienki placek i posmaruj jego połowę przygotowanym sosem pozostawiając 3 centymetrowy czysty rant. Następnie wyłóż gotowy farsz na sos i przykryj drugą połową ciasta zlepiając dokładnie brzegi.
Krok 6
Aby Twoje calzone było mocno „wyrośnięte”, przy zlepianiu ostatniego centymetra pieroga wsuń słomkę, nadmuchaj delikatnie, po czym wysuń ją i szybko zlep brzegi. Tak przygotowane calzone wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 15 minut w temperaturze 210 stopni.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa w Mini kostkach Smażona cebula Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Calzone z kurczakiem
Choć Polacy uważają pierogi za swoją dumę narodową i dobro, którym należy chwalić się na całym świecie, w innych krajach również istnieją najróżniejsze wariacje na temat tego dania. Gruzińskie chinkali przyjmują kształt charakterystycznych sakiewek, a chińskie wontony przyjemnie chrupią dzięki smażeniu. Pieróg calzone z kurczakiem jest z kolei inspirowany kuchnią włoską, którą smakosze w naszym kraju darzą szczególnie gorącym uczuciem. Poznaj od podstaw przepis na calzone z kurczakiem i zafunduj sobie naprawdę solidną ucztę!
Dla kogo?
Lubisz pierogi, uwielbiasz pizzę i czasem trudno jest zdecydować, co przyrządzić na obiad? Postaw na smakowity kompromis, czyli calzone. Przepis z kurczakiem pozwoli zamknąć w jednej potrawie wszystkie twoje ulubione smaki.
Na jaką okazję?
Być może w porze lunchu kanapka lub sałatka w zupełności wystarczą dla zaspokojenia głodu, ale gdy mowa o porządnym obiedzie, tego typu dania nie mogą równać się z calzone z kurczakiem i warzywami. Wraz ze znajomymi wymieniacie się ciekawymi inspiracjami kulinarnymi? Gdy wpadną następnym razem, poczęstuj ich calzone z kurczakiem. Przepis będzie mieć wzięcie, a goście z pewnością zaczną dopytywać o jego szczegóły.
Czy wiesz, że?
Początków kariery calzone należy doszukiwać się w Apulii – regionie w południowych Włoszech. Potrawa miała być wynikiem połączenia focacci, z której słyną tamtejsi kucharze, oraz pizzy, będącej znakiem rozpoznawczym kulinariów położonego stosunkowo niedaleko Neapolu.
Dla urozmaicenia:
Do calzone z kurczakiem możesz dorzucić dowolne dodatki, więc tworzenie smakowitego nadzienia uznaj za kreatywne wyzwanie. Mozzarella, anchois, chorizo, szpinak – w przypadku farszu do calzone z kurczakiem wszystkie kulinarne chwyty są dozwolone!