Pasta szynkowa - z szynki i jajek: przepis | Przepisy.pl pixel

Pasta szynkowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

heart
304 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

225 osób wydrukowało

Pobierz pdf

439 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 sztuka

4 łyżki

2 sztuki

1 łyżka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka ugotuj na twardo i obierz.

Pasta szynkowa - Krok 1

Krok 2

Szynkę i jajka przepuść przez maszynkę.

Pasta szynkowa - Krok 2

Krok 3

Zmiksuj ze śmietaną, musztardą, pieprzem.

Pasta szynkowa - Krok 3

Krok 4

Dopraw Przyprawą w Mini kostkach Pietruszka Knorr.

Pasta szynkowa - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Dorota Sznajder

    Dorota Sznajder , 23.04.2018

    dobre bo coś innego można zrobić z szynki i jajek nie tylko tak położyć plaster szynki i jajka i do pracy polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pasta szynkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pasta szynkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pasta szynkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pasta szynkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pasta szynkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pasta szynkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pasta szynkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pasta szynkowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pasta szynkowaPasta szynkowa

Szynka pojawia się przeważnie na naszych kanapkach w formie plasterków. Możesz jednak urozmaicić nieco kanapki i dodać do nich pastę szynkową. Kanapki z tego typu pastą zaserwować możesz również na przyjęciu. Dobrze sprawdzi się tu zarówno szynka wędzona, gotowana, jak i konserwowa lub tyrolska. Pasta najlepiej smakuje na świeżym pieczywie z dodatkiem pomidorów i szczypiorku lub natki pietruszki. Szynkę oraz jajka możesz przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa, a jeżeli nią nie dysponujesz, po prostu pokrój składniki w bardzo drobną kostkę. Składniki świetnie zespoli ze sobą śmietana (możesz ją zastąpić majonezem lub jogurtem naturalnym) oraz ostra musztarda (lub też jej łagodna wersja). Równie pyszne pasty kanapkowe dla całej rodziny przygotować możesz na bazie twarogu, makreli, suszonych pomidorów, awokado, pieczonej dyni, bakłażana, fasoli czerwonej, ciecierzycy, bobu czy oliwek.