Pasztet z przepiórczym jajem, żurawiną i orzeszkami
średnie
74 osoby zapisały

Składniki
300 gramów
500 gramów
1 opakowanie
5 ziaren
3 listków
1 łyżeczka
3 sztuki
10 sztuk
1 łyżka
100 mililitrów
1 sztuka
1 pęczek
3 łyżki
1 łyżka
1 łyżka
3 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do garnka włóż obrane warzywa, umyte i oczyszczone uda. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie i zalej wodą. Gotuj ok. 1 godziny. Po tym czasie mięso i warzywa ostudź. Kajzerkę namocz w mleku i odciśnij. Orzeszki upraż na suchej patelni.

Krok 2
Na patelni rozpuść masło i przesmaż wątróbkę, dopraw do smaku. Jajka przepiórcze ugotuj na twardo, wystudź i obierz.

Krok 3
Wystudzone mięso, wątróbkę, odciśniętą bułkę oraz warzywa z wywaru zmiel w maszynce dwukrotnie – przełóż do miski. Dopraw do smaku Przyprawą do mięsa mielonego, papryką słodką oraz solą i pieprzem.

Krok 4
Do masy dodaj również żółtka, orzeszki piniowe, pistacje i żurawinę. Masę dokładnie wyrób, aby była jednolitej konsystencji. Białka ubij na pianę, dodaj do masy i delikatnie wymieszaj.

Krok 5
Powstałą masę przełóż do formy keksówki posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. W środek powtykaj ugotowane jajeczka. Wierzch masy wygładź i wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na ok. 1 godzinę. Aby sprawdzić, czy pasztet jest już gotowy wetknij patyczek i sprawdź, czy masa nie jest w środku mokra.


Dobra rada:
Aby masa dobrze ułożyła się w foremce, możesz dla pewności postukać wypełnioną foremką o blat stołu.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pasztet z przepiórczym jajem, żurawiną i orzeszkami
Świąteczny stół bez pasztetu? Nie ma mowy! Zwłaszcza że przyrządzenie tego dania w zaciszu domowej kuchni wcale nie musi być problematyczne. Choć jest obecny w polskich kulinariach od dawna, z biegiem czasu nieco spowszedniał. Czeka go gruntowna metamorfoza! Wystarczy kilka zaskakujących dodatków, by zrobić intrygującą potrawę – wypróbuj niebanalny przepis na pasztet z przepiórczym jajem, żurawiną i orzeszkami.
Dla kogo?
Lubisz łączyć na talerzu tradycję z nowoczesnością? Oto strzał w dziesiątkę! Wszyscy koneserzy mięsnej klasyki będą zachwyceni tą brytfanką wypełnioną po brzegi znakomitym pasztetem. Przepiórcze jaja, żurawina, orzeszki pinii i pistacje staną się miłą niespodzianką dla fanów smakowych nowinek.
Na jaką okazję?
Święta, święta i po świętach! Pasztet położony w centrum elegancko przybranego stołu zaimponuje bliskim na tyle, że chętnie powtórzysz ten przepis – nawet bez uroczystego powodu!
Czy wiesz, że?
Pasztety znano już w czasach starożytnego Rzymu. Jednak to francuscy pasztetnicy w XVI wieku rozpowszechnili je i uczynili z nich przysmak godny królów.
Dla urozmaicenia:
Słodkie dodatki są najpyszniejsze w tym sezonie! Konfitura żurawinowa wydaje się oczywistym wyborem. Warto eksperymentować także z przetworami z borówek, malin, wiśni i jeżyn.