
Składniki
4 kilogramy
2 sztuki
500 gramów
1 łyżeczka
2 łyżki
2 sztuki
1 sztuka
500 gramów
500 gramów
100 gramów
100 gramów
50 mililitrów
100 mililitrów
2 sztuki
100 gramów
100 gramów
5 łyżek
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Namocz suszone owoce w winie i brandy, następnie wyjmij je i pokrój na mniejsze kawałki.
Krok 2
Pokrój cebule i paprykę w kostkę, a czosnek posiekaj, następnie podsmaż je razem na oliwie. Dodaj pomidory z puszki i całość smaż dłuższą chwilę do momentu, gdy farsz zupełnie odparuje.
Krok 3
Pokrój jabłka na małe kawałki i podsmaż na oddzielnej patelni, na oliwie. Połącz je ze skórką pomarańczy, migdałami oraz suszonymi owocami. Całość dopraw do smaku paroma łyżkami Przyprawy w płynie Delikat Knorr, po czym wystudź i dodaj mięso mielone.
Krok 4
Umyj indyka, wysusz i natrzyj dokładnie Przyprawą do kurczaka Knorr. Włóż farsz do środka indyka i zwiąż nogi. Tak przygotowanego indyka piecz około 4 godziny w temperaturze 180°C, polewając go od czasu do czasu wytopionym tłuszczem.
Krok 5
Po upieczeniu wystudź indyka, przekrój go na pół, farsz odłóż na bok. Następnie oddziel mięso od kości.
Krok 6
Przełóż kości oraz tłuszcz z pieczenia do garnka. Przygotuj 1litr bulionu z bulionetek Knorr i zalej nim kości z indyka, po czym gotuj przez około 2 godziny.
Krok 7
Przecedź wywar przez sito. Przygotuj zasmażkę z masła i mąki, a następnie zagęść nią wywar. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa. Indyka podawaj z mięsnym farszem, pokrojonego na mniejsze kawałki i polanego sosem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Indyk pieczony z farszem
Masz ochotę na pyszny obiad lub wykwintną kolację? Przygotuj pieczonego indyka z farszem. Potrawa stanowi połączenie różnych smaków: delikatnego mięsa, słodko-wytrawnego farszu i aromatycznych przypraw. Na początek farsz: suszone owoce namocz w winie i brandy, następnie wyjmij je i pokrój na mniejsze kawałki. Teraz czas na warzywa – cebulę i czerwoną paprykę pokrój w drobną kostkę, czosnek posiekaj, a wszystko podsmaż na rozgrzanej oliwie. Dodaj jeszcze pomidory z puszki i smaż do momentu, aż alkohol wyparuje. Jabłka pokrój na małe kawałki, połącz je ze skórką z pomarańczy, migdałami oraz suszonymi owocami, i smaż na osobnej patelni. Po wystudzeniu dodaj mięso mielone. Pora na mięso z indyka: natrzyj je dokładnie aromatycznymi przyprawami (świeżo zmielonym pieprzem, czosnkiem granulowanym i tymiankiem), nadziej wcześniej przygotowanym farszem i wstaw do piekarnika. Pamiętaj, że indyka piecze się bardzo długo, ale efekt jest tego warty. Po wyjęciu z piekarnika rozkrój mięso i wyjmij z niego farsz, na końcu oddziel je od kości – przełóż je razem z tłuszczem do osobnego garnka. Zalej je bulionem i gotuj przez około dwie godziny, zagęszczając na samym końcu. Indyk jest już gotowy! Smacznego.