Pełna miska: kaszotto, soczewica, jarmuż i pak choi przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pełna miska: kaszotto, soczewica, jarmuż i pak choi

Danie jest źródłem witaminy A wspomagającej odporność

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
14 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

20 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 opakowanie

100 gramów

1 sztuka

1 sztuka

100 gramów

1 sztuka

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Soczewicę oraz komosę ryżową ugotuj według wskazówek na opakowaniu.

Krok 2

Kaszotto ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Jak będzie miękkie dodaj soczewicę oraz komosę. Jeśli potrzeba wlej odrobinę wody lub bulionu. Jak obie kasze będą miękkie odcedź się na sicie.

Krok 3

Wyciśnij sok z limonki. Cebulę pokrój w piórka, grzyby na mniejsze kawałki, a jarmuż porwij na mniejsze listki.

Krok 4

W rondlu rozgrzej olej i smaż cebulę z grzybami. Po chwili dodaj jarmuż i pak choi.

Krok 5

Nałóż do dużej miski ugotowane kasze. Na wierzchu posyp grzybami, jarmużem i pak choi. Danie możesz posypać również prażonym sezamem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Danie możesz doprawić płatkami chili i podać np. z smażonym tofu. Soczewicę możesz zastąpić dowolną fasolą.

Porcja dania dostarcza istotną ilość witaminy A potrzebnej w codziennej diecie. Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia. 

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pełna miska: kaszotto, soczewica, jarmuż i pak choi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pełna miska: kaszotto, soczewica, jarmuż i pak choi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pełna miska: kaszotto, soczewica, jarmuż i pak choi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pełna miska: kaszotto, soczewica, jarmuż i pak choi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pełna miska: kaszotto, soczewica, jarmuż i pak choi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pełna miska: kaszotto, soczewica, jarmuż i pak choi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pełna miska: kaszotto, soczewica, jarmuż i pak choi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pełna miska: kaszotto, soczewica, jarmuż i pak choi - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Racuchy drożdżowe
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pełna miska: kaszotto, soczewica, jarmuż i pak choiPełna miska: kaszotto, soczewica, jarmuż i pak choi

Na starcie musimy uprzedzić – potrzebne będą duże miski lub głębokie talerze, ponieważ od tego dania naprawdę trudno się oderwać. Sądzicie, że składniki podane w nazwie to wszystko, co znajdzie się na stołach? Przepis na miskę pełną roślinnych pyszności skrywa o wiele więcej! 

Dla kogo?

Niektórzy uważają, że komponowanie wegetariańskich jadłospisów jest zadaniem nie tylko bardzo trudnym, ale też mało satysfakcjonującym. Od dziś ten stereotyp pójdzie w niepamięć – połączenie kaszotto z soczewicą, jarmużem i pak choi udowodni, że jest inaczej.

Na jaką okazję?

Przepis w sam raz na obiad dla całej rodziny. Choć pojawia się w nim sporo składników, przygotowanie zajmuje tylko pół godziny. Na tę potrawę można sobie pozwolić nawet w czasie najbardziej zabieganego dnia.

Czy wiesz, że?

Szczególną uwagę warto zwrócić na jarmuż. Warzywo z rodziny kapustowatych charakteryzuje się intensywnie zielonymi liśćmi, które nawet pod wpływem obróbki termicznej zachowują chrupiącą strukturę.

Dla urozmaicenia:

Ciekawym dodatkiem będzie upieczony i pokrojony w kostkę batat.