Pełna miska: kaszotto, soczewica, jarmuż i pak choi
Danie jest źródłem witaminy A wspomagającej odporność
łatwe
20 osób zapisało

Składniki
200 gramów
1 opakowanie
100 gramów
1 sztuka
1 sztuka
100 gramów
1 sztuka
150 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Soczewicę oraz komosę ryżową ugotuj według wskazówek na opakowaniu.
Krok 2
Kaszotto ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Jak będzie miękkie dodaj soczewicę oraz komosę. Jeśli potrzeba wlej odrobinę wody lub bulionu. Jak obie kasze będą miękkie odcedź się na sicie.
Krok 3
Wyciśnij sok z limonki. Cebulę pokrój w piórka, grzyby na mniejsze kawałki, a jarmuż porwij na mniejsze listki.
Krok 4
W rondlu rozgrzej olej i smaż cebulę z grzybami. Po chwili dodaj jarmuż i pak choi.
Krok 5
Nałóż do dużej miski ugotowane kasze. Na wierzchu posyp grzybami, jarmużem i pak choi. Danie możesz posypać również prażonym sezamem.

Dobra rada:
Danie możesz doprawić płatkami chili i podać np. z smażonym tofu. Soczewicę możesz zastąpić dowolną fasolą.
Porcja dania dostarcza istotną ilość witaminy A potrzebnej w codziennej diecie. Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pełna miska: kaszotto, soczewica, jarmuż i pak choi
Na starcie musimy uprzedzić – potrzebne będą duże miski lub głębokie talerze, ponieważ od tego dania naprawdę trudno się oderwać. Sądzicie, że składniki podane w nazwie to wszystko, co znajdzie się na stołach? Przepis na miskę pełną roślinnych pyszności skrywa o wiele więcej!
Dla kogo?
Niektórzy uważają, że komponowanie wegetariańskich jadłospisów jest zadaniem nie tylko bardzo trudnym, ale też mało satysfakcjonującym. Od dziś ten stereotyp pójdzie w niepamięć – połączenie kaszotto z soczewicą, jarmużem i pak choi udowodni, że jest inaczej.
Na jaką okazję?
Przepis w sam raz na obiad dla całej rodziny. Choć pojawia się w nim sporo składników, przygotowanie zajmuje tylko pół godziny. Na tę potrawę można sobie pozwolić nawet w czasie najbardziej zabieganego dnia.
Czy wiesz, że?
Szczególną uwagę warto zwrócić na jarmuż. Warzywo z rodziny kapustowatych charakteryzuje się intensywnie zielonymi liśćmi, które nawet pod wpływem obróbki termicznej zachowują chrupiącą strukturę.
Dla urozmaicenia:
Ciekawym dodatkiem będzie upieczony i pokrojony w kostkę batat.