
Składniki
700 gramów
40 gramów
100 mililitrów
1 sztuka
100 mililitrów
1 łyżeczka
2 sztuki
50 mililitrów
50 mililitrów
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso umyj, wytnij błonki i żyłki, a następnie osusz.

Krok 2
Oregano, Przyprawę Uniwersalną Delikat Knorr i czosnek połącz z oliwą z oliwek. Tak przygotowaną marynatą natrzyj mięso. Mięso nakryj folią i odstaw w chłodne miejsce na około 20-30 minut.

Krok 3
Mięso obsmaż na patelni ze wszystkich stron, podlej białym winem i szklanką wody, dodaj liść laurowy. Patelnię wstaw do piekarnika nagrzanego do temp 190°C na około 15 minut. Ser gorgonzola zetrzyj na tarce.

Krok 4
Po upływie tego czasu mięso odłóż na bok, a do powstałego sosu dodaj Bulionetkę domową pieczeniową Knorr i starty ser. Całość doprowadź do wrzenia, cały czas mieszając. Dodaj zasmażkę Knorr i śmietanę, gotuj chwilę, do momentu gdy sos nabierze odpowiedniej konsystencji.

Krok 5
Mięso pokrój w plastry, ułóż na talerzu i podawaj polane sosem.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczone polędwiczki z gorgonzolą
Szukasz smacznego dania, które będzie gwiazdą wieczoru na uroczystej kolacji? Polędwiczki w sosie z gorgonzolą okażą się doskonałym wyborem! Sprawdź naszą recepturę na to danie, kup potrzebne składniki i rozpocznij przygotowania. Polędwiczki z gorgonzolą mogą zaskoczyć Twoich gości, ponieważ użycie tego rodzaju mięsa i sera jest dosyć nietuzinkowe, ale jakie smaczne! Spróbujesz?
Dla kogo?
Polecamy tę potrawę wszystkim miłośnikom mięs i serów. Polędwiczka w sosie z gorgonzolą ma oryginalny smak i aromat, a to spore atuty. Na dodatek przygotowanie tego dania jest naprawdę szybkim procesem. Wystarczy, że spędzisz w kuchni godzinę i gotowe! Danie błyskawicznie znajdzie się na Twoim talerzu. Kiedy rozpoczynasz przygotowania?
Na jaką okazję?
Polędwiczki w aromatycznym sosie z gorgonzolą będą zachwycać na większej uroczystości. Zaserwuj je na urodziny lub imieniny, a zachwycisz swoich gości. Nie myśl jednak, że polędwiczki sprawdzą się tylko na większe okazje. Możesz również przygotować je na codzienny obiad i umilić sobie dzień tym doskonałym smakołykiem! Nie potrzebujesz okazji, by polędwiczki gościły w Twojej kuchni.
Czy wiesz, że?
Polędwiczka wieprzowa jest określana jako najsmaczniejszy kawałek z półtuszy wieprzowej. Nawet najwięksi krytycy kulinarni stawiają na ten rodzaj mięsa, ponieważ można zrobić z niego prawdziwe arcydzieła. Dołącz do tego grona i przygotuj w swojej kuchni polędwiczki, których nie powstydziłby się żaden szef kuchni.
Dla urozmaicenia:
Polędwiczki wieprzowe zapiekane z serem gorgonzola doskonale komponują się z pieczonymi dodatkami. Co powiesz na chrupiące bataty lub ziemniaki? Jesteśmy pewni, że to połączenie Ci posmakuje. Możesz również postawić na sałatkę z kilku składników, aby nie przesadzić z ilością aromatów. Pamiętaj, że ser gorgonzola ma bardzo charakterystyczny smak.