Pieczone skrzydełka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczone skrzydełka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
6 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

2 sztuki

0.2 szklanki

0.2 szklanki

2 łyżki

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

8 sztuk

1 łyżka

20 sztuk

1 pęczek

0.5 szklanki

800 gramów

1 sztuka

200 gramów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ze skrzydełek obetnij pierwsze najkrótsze ramionko, posól i włóż na około 30 minut do lodówki.

Krok 2

Z białek ubij pianę, dodaj żółtka, wymieszaj z wątróbką pokrojoną w drobną kostkę, drobno pokrojonymi pieczarkami, posiekanymi orzechami i koperkiem, bułką namoczoną w mleku i odciśniętą oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę.

Krok 3

Gotowym farszem nadziewaj skrzydełka wkładając palec pod skórę od drugiego do trzeciego ramionka.

Krok 4

Miód zmieszaj z sosem sojowym i dwoma łyżkami wody, posmaruj skrzydełka. Posyp migdałami pomieszanymi z sezamem. Piecz około 40 minut w temp. 200 stopni.

przepisy.pl

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczone skrzydełka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczone skrzydełka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczone skrzydełka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczone skrzydełka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczone skrzydełka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczone skrzydełka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczone skrzydełka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczone skrzydełka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej