Pieczone ziemniaki Hasselback przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczone ziemniaki Hasselback

Autor: Christopher

ratingratingratingratingrating

1

heart
36 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

57 osób wydrukowało

Pobierz pdf

47 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 łyżka

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyte osuszone ziemniaki układamy między dwiema deseczkami i kroimy cienkie, 3mm, plasterki , zatrzymując nóż na desce. W ten sposób plasterki będą się lekko rozwarstwiać ,ale trzymać razem. Oczywiście robimy to po kolei z każdym ziemniakiem. Ziemniaki pędzlujemy oliwą ,solimy i posypujemy np. rozmarynem. Układamy na blasze lub w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w temp. 200 C ok. 60 min. Ziemniaczki powinny być mocno zarumienione. Stanowią doskonały dodatek do mięsa i ryb.

Krok 2

Dosyć często wzbogacam ziemniaczki plasterkami sera, szynki, boczku lub cebulki. Ciekawy smak pojawia się przy dodaniu topionego wędzonego sera, smakuje jak boczek. Do tego sałata masłowa i śmietana ze szczypiorkiem. Pycha! Polecam ten łatwy, smaczny i elegancki przysmak.

Krok 3

Pora wykopków ziemniaków wywołała u mnie smak na ziemniaki pieczone. Do moich ulubionych zaliczam szwedzkie ziemniaki Hasselback. Do nas dotarły ze sztokholmskiej restauracji Hasselbocken. Ziemniaki te pięknie prezentują się na talerzu, przygotowuje się je bardzo prosto i przede wszystkim smakują prawie tak, jak pieczone w ognisku. Są chrupiące, a wewnątrz delikatne, miękkie.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczone ziemniaki Hasselback - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczone ziemniaki Hasselback - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczone ziemniaki Hasselback - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczone ziemniaki Hasselback - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczone ziemniaki Hasselback - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczone ziemniaki Hasselback - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczone ziemniaki Hasselback - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczone ziemniaki Hasselback - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kalafior smażony
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej