Pieczony indyk w całości z farszem ze słodkich ziemniaków
łatwe
950 osób zapisało

Składniki
5 kilogramów
marynata:
1 litr
1 sztuka
30 gramów
1 łyżeczka
2 sztuki
farsz:
100 gramów
100 gramów
2 kilogramy
10 gramów
20 sztuk
2 łyżki
100 mililitrów
2 sztuki
1 sztuka
sos do indyka:
5 sztuk
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wyciśnij upieczoną główkę czosnku, powstałą pastę połącz z jogurtem, otartą skórką z cytryn, sokiem wyciśniętym z cytryn oraz przyprawą do mięs Knorr i ostrą papryką. Powstałą marynatą natrzyj indyka z zewnątrz i wewnątrz. Pozostaw do zamarynowania na co najmniej 12 godzin. Obróć go przynajmniej raz po około 6 godzinach tak, aby cały indyk miał szanse dobrze przejść aromatem marynaty. Po tym czasie usuń nadmiar marynaty.

Krok 2
Bataty obierz i pokrój w 1x1cm grubości kostkę. W dużej misce połącz je mieszając z posiekanym rozmarynem, orzechami pekan, rodzynkami startym imbirem, cynamonem, przekrojonymi na pół cebulkami, otartą skórka z dwóch pomarańczy, syropem klonowym i kostka masła.

Krok 3
Indyka nafaszeruj wcześniej przygotowanym nadzieniem, zepnij wykałaczkami otwór indyka i zwiąż nogi na krzyż.

Krok 4
Indyka wstaw do nagrzanego do 140°C piekarnika na około 3-4 godziny, piecz polewając wytapiającym się tłuszczem.

Krok 5
Po upieczeniu indyka zbierz powstałe soki, mięso z indyka odetnij od kości wyporcjuj na mniejsze kawałki i ułóż w brytfance na wyjętym ze środka farszu.

Krok 6
Pozostałe kości i soki przełóż do garnka zalej litrem wody gotuj jeszcze przez około 30 minut. Powstały wywar przecedź. Powinno go być około 1 litra.

Krok 7
Przygotuj sos. Chłodny wywar rozmieszaj z Sosem do pieczeni jasny Knorr. Sos gotuj około 3-5 minut aż zgęstnieje.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczony indyk w całości z farszem ze słodkich ziemniaków
Słodkie ziemniaki, czyli bataty, to bardzo uniwersalne warzywa. Podasz je na słodko i wytrawnie, dodasz do ciast oraz mięs. Będą świetnym farszem do kruchej tarty i doskonale podkreślą smak drobiu. Użyj ich, by zrobić pieczonego indyka w całości. Bataty mają delikatną konsystencję i są słodkawe. Dodatkowo, po ugotowaniu lub upieczeniu zyskują intensywny pomarańczowy kolor. Żeby nadać im wyrazistości, połącz je z cytrusami, a także imbirem, który posiada słodko-kwaśny i jednocześnie nieco pikantny smak. Do nadzienia dodaj także orzechy pekan albo włoskie oraz rodzynki. Smaczna będzie także lekko kwaskowata żurawina. Dopraw farsz syropem klonowym lub miodem i rozmarynem. Całością nadziej zamarynowanego wcześniej indyka i upiecz. To wykwintne danie doskonale sprawdzi się jako główna potrawa na świątecznym stole lub uroczystym obiedzie. Podawaj ją z opiekanymi ziemniakami i sałatką z roszponki. Indyk pieczony w całości z farszem ze słodkich ziemniaków to danie dość pracochłonne, warto jednak poświęcić czas na jego przygotowanie – przekonaj się!