Pieczony indyk w całości z farszem ze słodkich ziemniaków przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczony indyk w całości z farszem ze słodkich ziemniaków

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

38

heart
496 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

731 osób wydrukowało

Pobierz pdf

950 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 kilogramów

marynata:

1 litr

1 sztuka

30 gramów

1 łyżeczka

2 sztuki

farsz:

100 gramów

100 gramów

2 kilogramy

10 gramów

20 sztuk

2 łyżki

100 mililitrów

2 sztuki

1 sztuka

sos do indyka:

5 sztuk

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wyciśnij upieczoną główkę czosnku, powstałą pastę połącz z jogurtem, otartą skórką z cytryn, sokiem wyciśniętym z cytryn oraz przyprawą do mięs Knorr i ostrą papryką. Powstałą marynatą natrzyj indyka z zewnątrz i wewnątrz. Pozostaw do zamarynowania na co najmniej 12 godzin. Obróć go przynajmniej raz po około 6 godzinach tak, aby cały indyk miał szanse dobrze przejść aromatem marynaty. Po tym czasie usuń nadmiar marynaty.

Pieczony indyk w całości z farszem ze słodkich ziemniaków - Krok 1

Krok 2

Bataty obierz i pokrój w 1x1cm grubości kostkę. W dużej misce połącz je mieszając z posiekanym rozmarynem, orzechami pekan, rodzynkami startym imbirem, cynamonem, przekrojonymi na pół cebulkami, otartą skórka z dwóch pomarańczy, syropem klonowym i kostka masła.

Pieczony indyk w całości z farszem ze słodkich ziemniaków - Krok 2

Krok 3

Indyka nafaszeruj wcześniej przygotowanym nadzieniem, zepnij wykałaczkami otwór indyka i zwiąż nogi na krzyż.

Pieczony indyk w całości z farszem ze słodkich ziemniaków - Krok 3

Krok 4

Indyka wstaw do nagrzanego do 140°C piekarnika na około 3-4 godziny, piecz polewając wytapiającym się tłuszczem.

Pieczony indyk w całości z farszem ze słodkich ziemniaków - Krok 4

Krok 5

Po upieczeniu indyka zbierz powstałe soki, mięso z indyka odetnij od kości wyporcjuj na mniejsze kawałki i ułóż w brytfance na wyjętym ze środka farszu.

Pieczony indyk w całości z farszem ze słodkich ziemniaków - Krok 5

Krok 6

Pozostałe kości i soki przełóż do garnka zalej litrem wody gotuj jeszcze przez około 30 minut. Powstały wywar przecedź. Powinno go być około 1 litra.

Pieczony indyk w całości z farszem ze słodkich ziemniaków - Krok 6

Krok 7

Przygotuj sos. Chłodny wywar rozmieszaj z Sosem do pieczeni jasny Knorr. Sos gotuj około 3-5 minut aż zgęstnieje.

Pieczony indyk w całości z farszem ze słodkich ziemniaków - Krok 7
70

Opinie o przepisie

  • Edyta Aleksiejuk

    Edyta Aleksiejuk , 16.03.2016

    Bez sensu oddzielnie mięsa od kości i gotowanie wywaru. Piekę indyka kilka razy do roku. I do głowy by mi nie przyszło coś takiego. Przecież mięso wystygnie do tego czasu. Pomysł z nadzieniem i doprawieniem jest super. Osoba która to pisała chyba nigdy nie piekła indora. Podczas pieczenia indyk puszcza dużo soku. Można go jeszcze podlać szklanka soku z pomarańczy i tym polewać podczas pieczenia, co jakieś 30 min.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Edyta Aleksiejuk

    Edyta Aleksiejuk , 16.03.2016

    Bez sensu oddzielnie mięsa od kości i gotowanie wywaru. Piekę indyka kilka razy do roku. I do głowy by mi nie przyszło coś takiego. Przecież mięso wystygnie do tego czasu. Pomysł z nadzieniem i doprawieniem jest super. Osoba która to pisała chyba nigdy nie piekła indora. Podczas pieczenia indyk puszcza dużo soku. Można go jeszcze podlać szklanka soku z pomarańczy i tym polewać podczas pieczenia, co jakieś 30 min.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bartek Lis

    Bartek Lis , 09.02.2016

    Więc już wiem gdzie kosztuje... :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Łucja Jędrzejczyk

    Łucja Jędrzejczyk , 08.02.2016

    A przedewszystkim bardzo zdrowe mięsko

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Łucja Jędrzejczyk

    Łucja Jędrzejczyk , 08.02.2016

    Bardzo dobry indyk jest też smażony w głębokim oleju orzechowym ,jest bardzo soczysty smakuje wybornie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Łucja Jędrzejczyk

    Łucja Jędrzejczyk , 08.02.2016

    Oh indyk ! Uwielbiam na THANKSGIVING zawsze przygotowywałam a do tego jeszcze żurawina słodkie ziemniaki pychota

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Saternus

    Andrzej Saternus , 08.02.2016

    problem w tym ze gdy zrobie sam to mi nie smakuje hej hej

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Biedrycka Britishshorthaircattery

    Anna Biedrycka Britishshorthaircattery , 08.02.2016

    biedny ptak :'(

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Pacholik

    Dorota Pacholik , 08.02.2016

    Super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Arek Dan

    Arek Dan , 08.02.2016

    To ściema żona nie polubiłam tej strony po co tak się reklamować

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Nikorowicz

    Barbara Nikorowicz , 08.02.2016

    Podoba mi się ten przepis.Farsz musi być super.Serdecznie pozdrawiam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Doro Kad

    Doro Kad , 08.02.2016

    Myślę że mało jest ludzi,którzy robią takie drogie potrawy... Kogo stać ten sobie zamówi z dostawą do domu.Pięknie wygląda, a smakuje zapewne bajecznie!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stanisław Wolert

    Stanisław Wolert , 08.02.2016

    A COŚ PROSTRZEGO

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew Siemieniec

    Zbigniew Siemieniec , 08.02.2016

    Dzięki, postaram się nie pomylić ze słabo dojrzałymi pomarańczami, czy grejfrutami.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wacek Vesa

    Wacek Vesa , 08.02.2016

    Nie wiem jak smakuje bo nie jadłem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adam Obszanski

    Adam Obszanski , 08.02.2016

    Dziewczyny, a piekłyście indyka w ognisku ???? To jest smak niezapomniany (oczywiście w glinie).

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ireneusz Olo

    Ireneusz Olo , 08.02.2016

    Czekam aż ktoś mi przygotuje takie danie...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Zygmunt

    Ewa Zygmunt , 08.02.2016

    Gosia, i wszystko Ci to wychodzi. Przyjezdzamy z ekipą w czwartek :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jacek Karalow

    Jacek Karalow , 08.02.2016

    Tylko kto mi pomoże to zrobić ????

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Magdalena

    Ewa Magdalena , 08.02.2016

    A ja dzisiaj zrobiłam mizerię z pestkami dyni i jogurtem. :-D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Włodarczak

    Ewa Włodarczak , 08.02.2016

    Spróbuje to wykonac

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Olszewska

    Ewa Olszewska , 08.02.2016

    .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Roszak

    Krystyna Roszak , 08.02.2016

    Indyk smaczne mięsko przepadam faszerowany może być za fajny :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Miotk

    Danuta Miotk , 08.02.2016

    Smaczne i mało kaloryczne .smacznego .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grazyna Zalewska

    Grazyna Zalewska , 08.02.2016

    Uwielbiam bataty. ....Jem b.często...zamiast ziemniaków.....!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Wierzba

    Barbara Wierzba , 08.02.2016

    Miam wspaniale danie..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogdan Szczygieł

    Bogdan Szczygieł , 08.02.2016

    Indyk jest najlepszy żywy , na wolności .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jakub Tomczyk

    Jakub Tomczyk , 08.02.2016

    Zmieniłeś branźę na gastronomiczną

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiesław Henry Jakubowski

    Wiesław Henry Jakubowski , 08.02.2016

    u nas ostatnio serwują gęś w płocie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiesław Henry Jakubowski

    Wiesław Henry Jakubowski , 08.02.2016

    dobre ale indyk z malulą i dzindżibołami jest troszkę lepszy

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony indyk w całości z farszem ze słodkich ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony indyk w całości z farszem ze słodkich ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony indyk w całości z farszem ze słodkich ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony indyk w całości z farszem ze słodkich ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony indyk w całości z farszem ze słodkich ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony indyk w całości z farszem ze słodkich ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony indyk w całości z farszem ze słodkich ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczony indyk w całości z farszem ze słodkich ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Lasagne szpinakowa
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczony indyk w całości z farszem ze słodkich ziemniakówPieczony indyk w całości z farszem ze słodkich ziemniaków

Słodkie ziemniaki, czyli bataty, to bardzo uniwersalne warzywa. Podasz je na słodko i wytrawnie, dodasz do ciast oraz mięs. Będą świetnym farszem do kruchej tarty i doskonale podkreślą smak drobiu. Użyj ich, by zrobić pieczonego indyka w całości. Bataty mają delikatną konsystencję i są słodkawe. Dodatkowo, po ugotowaniu lub upieczeniu zyskują intensywny pomarańczowy kolor. Żeby nadać im wyrazistości, połącz je z cytrusami, a także imbirem, który posiada słodko-kwaśny i jednocześnie nieco pikantny smak. Do nadzienia dodaj także orzechy pekan albo włoskie oraz rodzynki. Smaczna będzie także lekko kwaskowata żurawina. Dopraw farsz syropem klonowym lub miodem i rozmarynem. Całością nadziej zamarynowanego wcześniej indyka i upiecz. To wykwintne danie doskonale sprawdzi się jako główna potrawa na świątecznym stole lub uroczystym obiedzie. Podawaj ją z opiekanymi ziemniakami i sałatką z roszponki. Indyk pieczony w całości z farszem ze słodkich ziemniaków to danie dość pracochłonne, warto jednak poświęcić czas na jego przygotowanie – przekonaj się!