Calzone bolognese - pierogi bolońskie z sosem | Przepisy.pl pixel

Pieróg Calzone z sosem mięsnym bolognese

ZERO WASTE

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

35

heart
1014 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

521 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1324 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 opakowania

1 opakowanie

1 sztuka

1 ziarno

2 łyżki

500 gramów

1 puszka

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Drobno posiekaj cebulę, pietruszkę i czosnek. Na średnim ogniu podduś cebulę i czosnek z 1 łyżką oleju. Dodaj mięso i smaż przez 5 minut, aż będzie brązowe.

Krok 2

Dodaj pomidory i Naturalnie smaczne - Spaghetti Bolognese. Doprowadź całość do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj przez 10 minut. Ostudź.

Krok 3

Lekko rozwałkuj ciasto do pizzy i wytnij z niego kółka o średnicy ok. 24 cm. Rozprowadź farsz na środku pozostawiając po 2 cm rezerwy z brzegu. Zwilż brzeg wodą. Sklej brzegi zamykając farsz. Piecz przez 15 minut i podawaj z rukolą.

przepisy.pl

Dobra rada:

Calzone można przygotować także w wersji wegetariańskiej z duszonymi pieczarkami, cukinią i papryką. Do farszu dodaj tarty ser mozzarella lub feta. Jeśli zostały Ci składniki z tego przepisu wykorzystaj je do przygotowania Spaghetti bolognese. Gotowanie ZERO WASTE

3

Opinie o przepisie

  • asia wodecka

    asia wodecka , 05.01.2020

    genialne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Arleta Mikulska

    Arleta Mikulska , 14.08.2016

    ciasto na pizzę można samemu zrobić

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Figiel

    Małgorzata Figiel , 27.06.2016

    pyszne danie elegancko podane

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieróg Calzone z sosem mięsnym bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieróg Calzone z sosem mięsnym bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieróg Calzone z sosem mięsnym bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieróg Calzone z sosem mięsnym bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieróg Calzone z sosem mięsnym bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieróg Calzone z sosem mięsnym bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieróg Calzone z sosem mięsnym bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieróg Calzone z sosem mięsnym bolognese - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieróg Calzone z sosem mięsnym bolognesePieróg Calzone z sosem mięsnym bolognese

Dziś wieczorem przygotuj włoski przysmak. Kruche calzone wypełnione znakomitym sosem bolognese z pewnością poprawi dzisiejszy nastrój.