
Składniki
0.3 szklanki
3 szklanki
1 szczypta
0.5 szklanki
1 szklanka
3 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę wymieszaj z kaszą manną, lekko posól. Dodaj olej i cały czas wyrabiając dolewaj wodę. Ciasto powinno być elastyczne.
Krok 2
Ciasto podziel na 3 części i kolejno każdą rozwałkuj na stolnicy na grubość 3-4 mm. Szklanką wykrój krążki.
Krok 3
Banany obierz i pokrój w plastry grubości ok. 0,5 cm.
Krok 4
Na każdy krążek ciasta połóż plaster banana i sklejaj pierogi.
Krok 5
W dużym garnku zagotuj posoloną wodę, wlej do niej trochę oleju i gotuj porcjami przez 5 minut od chwili wypłynięcia. Podawaj polane słodką śmietaną.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej