pierogi z kapustą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

pierogi z kapustą

Autor:

ratingratingratingratingrating

1

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

10 sztuk

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

1 szklanka

1 szklanka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby umyć,namoczyć na noc.

Krok 2

Kapustę opłukać,poszatkować,posolić.

Krok 3

Grzyby ugotować w wodzie,w której się moczyły,odcedzić,posiekać.

Krok 4

Cebulę obrać i posiekać,wrzucić do rondla,podsmażyć lekko na maśle,dodać kapustę,podlać wywarem,dusić,aż będzie miękka (około 1 godziny).

Krok 5

Odcedzić,posiekać,dodać grzyby,przyprawić solą i pieprzem,wymieszać.

Krok 6

Z mąki,jajka,soli i ciepłej wody zagnieść ciasto,musi być dość rzadkie,nie za suche.

Krok 7

Podsypać mąkę na stolnicę,rozwałkować,wyciąć krążki kubkiem.

Krok 8

Na każdym położyć łyżeczkę farszu,zlepić pierożki.

Krok 9

Partiami wrzucać na osolony wrzątek,gotować,aż wypłyną.

Krok 10

Podawać polane masłem ze zrumienioną cebulą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • pierogi z kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • pierogi z kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • pierogi z kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • pierogi z kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • pierogi z kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • pierogi z kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • pierogi z kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • pierogi z kapustą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pierogi z makiem
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

średnie

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej