
Składniki
1 sztuka
8 łyżek
1 sztuka
1 sztuka
0.5 sztuki
0.5 sztuki
1 sztuka
30 gramów
0.5 pęczka
2 łyżki
1 łyżka
0.5 łyżeczki
1 łyżka
3 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso z kurczaka do pierożków azjatyckich porwij na mniejsze kawałki i drobno posiekaj., Cebulę oraz papryki pokrój w drobną kostkę. Tofu zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a sezam upraż na suchej patelni. Imbir posiekaj.

Krok 2
Rozgrzej patelnię wraz z oliwą, przesmaż cebulę, imbir oraz paprykę, następnie dodaj mięso z kurczaka i smaż chwilę. Dopraw do smaku sezamowym olejem, sosem sojowym oraz chilli. Na koniec dodaj starte tofu, posiekaną kolendrę oraz sezam i wymieszaj. Gotowy farsz do pierożków azjatyckich wystudź.

Krok 3
Ciasto rozłóż na desce i pokrój w równe kwadraty o boku 10x10 cm. Każdy kwadrat posmaruj niewielką ilością sosu Hellmann's, następnie nałóż łyżeczkę farszu. Wszystkie rogi kwadratu ściągnij do siebie i dokładnie sklej brzegi ciasta.

Krok 4
Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Jajko rozkłóć w miseczce, a następnie posmaruj lub zanurz pierożki azjatyckie w jajku.

Krok 5
Pierożki azjatyckie ułóż na blasze i wstaw do nagrzanego do 220°C piekarnika i piecz do momentu, gdy będą złociste. Podawaj z pozostałym sosem Hellmann's.


Dobra rada:
Jeśli jesteś wegetarianinem, w przepisie na pierożki azjatyckie, zamiast mięsa możesz użyć innych składników, np. ciecierzycy, czy też cukinii.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Azjatyckie pierożki
Polska kuchnia pierogami stoi! Prawie każdy ma w zamrażalniku kilka porcji na czarną godzinę. Azjatyckie, chrupiące pierożki z sosem curry będą pyszną alternatywą dla wszystkich, którzy potrzebują powiewu świeżości w jadłospisie.
Dla kogo?
Pierożki azjatyckie to wyjątkowo apetyczne i proste rozpoczęcie przygody z azjatyckimi kulinariami. Bogaty smak azjatyckich pierożków dostarczy dużo satysfakcji nawet bardziej doświadczonym kucharzom.
Na jaką okazję?
Pierogi na przystawkę? Czemu nie! Taki starter skutecznie rozbudzi apetyt wszystkich zebranych przy stole. Kilka sztuk więcej na talerzu i równie dobrze sprawdzą się jako danie obiadowe.
Czy wiesz, że?
Panuje przekonanie, że pierogi zawdzięczamy kuchni staropolskiej. Nic bardziej mylnego! Potrawę znano już w starożytnych Chinach.
Dla urozmaicenia:
Pierożki azjatyckie bez problemu trafią w gusta wegetarianów. Wystarczy zamienić kurczaka na suszone lub świeże grzyby i ulubione warzywa.
Sprawdź również nasze przepisy na steak sandwich z sałatką coleslaw z kapusty bok choy oraz musakę z cukinią. Smacznego!