Pikantna fasolka z chorizo przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pikantna fasolka z chorizo

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

19

heart
200 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

179 osób wydrukowało

Pobierz pdf

511 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

1 sztuka

2 sztuki

1 opakowanie

1 sztuka

2 sztuki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Suchą fasolkę namocz w letniej, przegotowanej wodzie przez co najmniej 8 h. Po tym czasie ugotuj fasolkę w tej samej wodzie przez ok. 30 minut, aż będzie miękka.

Pikantna fasolka z chorizo   - Krok 1

Krok 2

Cebulę i czosnek posiekaj. Kiełbasę chorizo pokrój na pół plasterki.

Pikantna fasolka z chorizo   - Krok 2

Krok 3

Usmaż kiełbasę na suchej patelni i poczekaj, aż tłuszcz się wytopi. Następnie dodaj cebulę i czosnek.

Pikantna fasolka z chorizo   - Krok 3

Krok 4

Gdy składniki zrobię się rumiane, dodaj koncentrat pomidorowy i całość smaż przez kilka minut, po czym wrzuć do gotującej się fasolki.

Pikantna fasolka z chorizo   - Krok 4

Krok 5

Teraz dodaj majeranek oraz Kostkę do mięs pieczeniową Knorr. Całość gotuj jeszcze ok. 20 minut, aż fasolka zgęstnieje. Podawaj najlepiej z pieczywem.

Pikantna fasolka z chorizo   - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Marcin

    Marcin , 09.12.2023

    Przepis OK , ale uwaga na przecier. Dodawać stopniowo do smaku poniewaz może zdominować całą potrawę. Ja dodałem troszkę kminku mielonego (nie kmin rzymski) do smaku.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pikantna fasolka z chorizo   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pikantna fasolka z chorizo   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pikantna fasolka z chorizo   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pikantna fasolka z chorizo   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pikantna fasolka z chorizo   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pikantna fasolka z chorizo   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pikantna fasolka z chorizo   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pikantna fasolka z chorizo   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pikantna fasolka z chorizo  Pikantna fasolka z chorizo

Chorizo to popularna hiszpańska kiełbasa wieprzowa. Jej charakterystyczny smak powstaje dzięki dodatkowi słodkiej papryki oraz hiszpańskiej ostrej papryki pimiento. Co ciekawe, nazwa chorizo w potocznym hiszpańskim oznacza złodzieja. Chorizo wraz z fasolką stworzy prawdziwie piekielną hiszpańską potrawkę, która stylem nawiązuje do ulicznego jedzenia popularnego na półwyspie iberyjskim. Pikantna fasolka z chorizo będzie idealnie rozgrzewać zwłaszcza w chłodne dni. Do dania użyj białej fasoli, którą wcześniej należy odpowiednio przygotować. Powinno się ją najpierw namoczyć, a dopiero potem gotować, aż zmięknie. Aby wydobyć smak kiełbasy, najpierw podsmaż ją z cebulą i czosnkiem. Całość duś wraz z Esencją do duszonych mięs Knorr. Na koniec dopraw świeżymi lub suszonymi ziołami. Podawaj z chlebem, bagietką lub ryżem. Smacznego!