Pikantne kalmary w sosie słodko kwaśnym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pikantne kalmary w sosie słodko kwaśnym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
86 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

37 osób wydrukowało

Pobierz pdf

60 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 opakowanie

2 szklanki

2 sztuki

1 sztuka

0.5 pęczka

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zacznij od przygotowania sosu. Fix Knorr połącz z dwiema szklankami wody, zagotuj i zdejmij z ognia.

Krok 2

Chili, czosnek i natkę pietruszki posiekaj drobno i dodaj wszystko do sosu.

Krok 3

Kalmary rozmroź. Następnie przetnij wzdłuż na pół, aby powstał duży plaster. Każdy plaster ponacinaj końcówką noża na krzyż.

Krok 4

Teraz wytnij z kalmara paski o szerokości 4 cm. Każdy potnij na trójkąty.

Krok 5

Kalmary przełóż do miski. Dopraw oliwą oraz szczyptą soli i pieprzu.

Krok 6

Rozgrzej bardzo mocno patelnię. Następnie usmaż kalmary przez kilka sekund.

Krok 7

Następnie zdejmij je z patelni i wrzuć do przygotowanego wcześniej sosu. Dodaj sok i skórkę z cytryny, wymieszaj i podawaj na liściach sałaty.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pikantne kalmary w sosie słodko kwaśnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pikantne kalmary w sosie słodko kwaśnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pikantne kalmary w sosie słodko kwaśnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pikantne kalmary w sosie słodko kwaśnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pikantne kalmary w sosie słodko kwaśnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pikantne kalmary w sosie słodko kwaśnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pikantne kalmary w sosie słodko kwaśnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pikantne kalmary w sosie słodko kwaśnym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej