Pizza orkiszowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pizza orkiszowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 szklanki

1 szklanka

1 łyżka

30 gramów

1 opakowanie

1 łyżka

1 łyżeczka

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do naczynia miksującego wlej ciepłą wodę, dodaj pokruszone drożdże, miód, sól i oliwę. Wymieszaj 20s/obr. 2

Krok 2

Teraz wsyp 1 szklankę mąki i ponownie wymieszaj 15-20min/37C/obroty wsteczne/obr. 1. W tym czasie zaczyn powinien zacząć pracować i pojawią się pęcherzyki powietrza.

Krok 3

Teraz dodaj pozostałą mąkę i zagnieć ciasto 4min/kłosek. Gotowe ciasto zagnieć krótko w dłoniach (podsyp odrobiną mąki jeśli uznasz to za konieczne) i przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na kolejne 20 minut.

Krok 4

Rozgrzej piekarnik 240 stopni. W między czasie przygotuj Fix Knorr zgodnie z wskazówkami na opakowaniu.

Krok 5

Gotowe ciast zagnieć ponownie w dłoniach, rozwałkuj placek do pizzy i połóż na blaszce z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu polej pizze sosem, posyp mozzarella, wybranymi składnikami i piecz przez ok 15 minut. Od razu podawaj.

przepisy.pl

Dobra rada:

Pizzę możesz również przygotować z sosem śmietanowym zamiast pomidorowym. Użyj do przygotowania sosu np. Fix Spaghetti 4 sery z brokułami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pizza orkiszowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pizza orkiszowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pizza orkiszowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pizza orkiszowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pizza orkiszowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pizza orkiszowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pizza orkiszowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pizza orkiszowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pizza orkiszowaPizza orkiszowa

Czy w Waszych kuchniach numer telefonu do pobliskiej pizzerii jest przypięty magnesem do lodówki? Dziś możecie go ściągnąć. Zrobienie pizzy orkiszowej w domu przyniesie dużo więcej satysfakcji, a do wspólnego przygotowania ciasta i dodatków możecie zaprosić wszystkich domowników.

Dla kogo?

Mąka pszenna już się Wam przejadła? Przekonajcie się, że przepis na pizzę na bazie mąki orkiszowej też wychodzi znakomicie.

Na jaką okazję?

Pizza orkiszowa jako danie obiadowe będzie miłą odmianą, którą docenią wszyscy domownicy. Nie trzeba chyba dodawać, że podczas imprez to właśnie po nią goście ustawiają się przy stole w kolejce.

Czy wiesz, że?

Ziarna orkiszu cechuje przyjemny, orzechowy posmak. Mąka orkiszowa jest chętnie używana w kuchniach niemieckich i austriackich.

Dla urozmaicenia:

Ciasto na pizzę orkiszową można podzielić na mniejsze porcje, by przygotować pizzerinki, które szczególnym wzięciem cieszą się na wszelkiego rodzaju przyjęciach.