Placek cebulowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Placek cebulowy

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
10 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

4 sztuki

200 gramów

100 mililitrów

1 łyżka

3 sztuki

100 gramów

3 sztuki

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

sos:

100 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 łyżeczki

30 mililitrów

ciasto:

1 kilogram

500 mililitrów

25 gramów

20 gramów

50 mililitrów

8 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Czerwoną cebulę pokrój na połówki (wzdłuż), białe cebulki posiekaj w dość dużej grubości plastry. Cebulę podsmaż na patelni, na niezbyt dużym ogniu. Dopraw pieprzem i solą.

Krok 2

Pomidorki koktajlowe umyj i poprzekrawaj na pół. Natkę pietruszki posiekaj niezbyt drobno.

Krok 3

Jajka roztrzep widelcem i wymieszaj z mlekiem po czym dorzuć pietruszkę i przypraw pieprzem i delikatem Knorr.

Krok 4

Ciasto na pizzę rozwałkuj cienko uzyskując okrągły kształt i ułóż w okrągłej formie uprzednio nasmarowanej tłuszczem. Ciasto ponakłwauj widelcem i rozsmaruj na nim sos pomidorowy.

Krok 5

Rozłóż pomidory i cebulę, polej mieszaniną jajek z mlekiem i przykryj żółtym serem pokrojonym w plastry. Umieść ciasto w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Piecz około 30 minut.

Krok 6

Składniki na ciasto do pizzy połącz ze sobą dobrze wyrabiając na stolnicy, odstaw na 10 min do lodówki skropione wodą, po 10 min wyjmij do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 min. Składniki na sos do pizzy wymieszaj ze sobą dokładnie i dopraw pieprzem do smaku.

tommy

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placek cebulowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placek cebulowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placek cebulowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placek cebulowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placek cebulowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placek cebulowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placek cebulowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placek cebulowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
33 osoby oglądają przepis:
Sałatka Królewska
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej