Pikantne bataty z piekarnika z pomarańczową nutą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pikantne bataty z piekarnika z pomarańczową nutą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
223 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

38 osób wydrukowało

Pobierz pdf

141 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 opakowanie

1 sztuka

0.5 pęczka

1 łyżka

1 łyżeczka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bataty obierz pokrój w dowolne kształty talarki lub grube frytki, posiekaj natkę kolendry, pomarańcze otrzyj ze skóry.

Pikantne bataty z piekarnika z pomarańczową nutą - Krok 1

Krok 2

W misce pomieszaj miód, skórkę z pomarańczy, przyprawę grubo mieloną Knorr, kmin i oliwę. W powstałej marynacie obtocz bataty, starając się aby marynata dobrze je obkleiła.

Pikantne bataty z piekarnika z pomarańczową nutą - Krok 2

Krok 3

Ułóż je na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Całość wstaw do nagrzanego do 180*C piekarnika na 20 minut. Tuż przed podaniem ziemniaki przełóż do miski, dodaj do nich posiekaną natkę kolendry i dokładnie wymieszaj.

Pikantne bataty z piekarnika z pomarańczową nutą - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Pomarańczę możesz zastąpić limonką lub cytryną.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pikantne bataty z piekarnika z pomarańczową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pikantne bataty z piekarnika z pomarańczową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pikantne bataty z piekarnika z pomarańczową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pikantne bataty z piekarnika z pomarańczową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pikantne bataty z piekarnika z pomarańczową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pikantne bataty z piekarnika z pomarańczową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pikantne bataty z piekarnika z pomarańczową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pikantne bataty z piekarnika z pomarańczową nutą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pikantne bataty z piekarnika z pomarańczową nutąPikantne bataty z piekarnika z pomarańczową nutą

Bataty, czyli słodkie ziemniaki, są coraz częściej spotykane na polskich stołach. Idealnie komponują się z różnymi rodzajami mięs i warzyw, stanowiąc także samodzielne danie o egzotycznej nucie. Spróbujcie wyjątkowej potrawy, jaką są pikantne bataty pieczone w piekarniku, z delikatnym aromatem pomarańczy. Miód podkreśli słodki smak ziemniaków, a kompozycja oryginalnych przypraw nada daniu ostrości. To doskonała propozycja dla każdego, kto lubi eksperymenty w kuchni i niecodzienne zestawienie smaków.

Dla kogo?

Dla każdego miłośnika słodkich ziemniaków z piekarnika i oryginalnych dań!

Na jaką okazję?

Pieczone bataty z pomarańczą są doskonałym pomysłem na warzywny obiad lub pyszną kolację w orientalnym stylu.

Czy wiesz, że?

Bataty pochodzą z Ameryki Południowej i Ameryki Środkowej. Dziś największymi producentami słodkich ziemniaków są: Chiny, Indonezja i Indie. Bataty występują w wielu odmianach, które różnicują między innymi barwa oraz kształt bulwy.

Dla urozmaicenia:

Jeśli preferujecie nieco bardziej wytrawne smaki, pomarańczę możecie zastąpić cytryną lub limonką.