Placek po góralsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Placek po góralsku

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

21

heart
3985 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

475 osób wydrukowało

Pobierz pdf

674 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

2 sztuki

3 łyżki

1 opakowanie

1 sztuka

1 szczypta

400 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso i cebulę pokrój w ok. 1 cm kostkę, dopraw do smaku pieprzem. Obsmaż w garnku na złoty kolor.

Placek po góralsku - Krok 1

Krok 2

Fix Knorr wymieszaj z 400 ml wody i dodaj do garnka. Gotuj, aż sos zgęstnieje, a mięso będzie miękkie.

Placek po góralsku - Krok 2

Krok 3

Chrupiące placki ziemniaczane Knorr rozmieszaj z wodą i jajkiem. Gdy ciasto zgęstnieje, usmaż cztery duże placki. Ułóż gulasz na plackach i podawaj.

Placek po góralsku - Krok 3
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Jeśli lubisz ostre i zdecydowane smaki, dopraw mięso ostrą papryką. Potrawa ładniej wygląda udekorowana kwaśną śmietaną.

82

Opinie o przepisie

  • Marta  Golec

    Marta Golec , 04.11.2018

    A mnie smakują te placki z torebki Knorr. Są bardzo chrupiące

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jakub  Banaszczyk

    Jakub Banaszczyk , 21.02.2018

    Świetny przepis :-) sos trochę ulepszyłem i wyszło rewelacyjnie ;-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Jadczak

    Anna Jadczak , 04.11.2016

    danie smaczne ale placki z paczki tragedia lepiej zrobic samemu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Smakosz Potraw

    Smakosz Potraw , 07.05.2016

    Czy knorr Ci płaci za reklamowanie tego gówna? czy nie umiesz sam skomponować mieszanki przypraw i posługujesz się gotowcami? skoro tak, to z Ciebie ch..., a nie kucharz.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Mirowska

    Magdalena Mirowska , 01.02.2016

    przepyszne tylko ja zrobiłam placki tradycyjne nie z torebki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Laura Wszoła

    Laura Wszoła , 09.01.2016

    Dodałam trochę więcej przypraw w tym czosnek i warzywa, rewelacja ;) Placki ziemniaczane zrobiłam normalnie, gorąco polecam :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sławomir  Justa

    Sławomir Justa , 29.12.2015

    Udało się jeśli anty talent w kuchni to zrobił i smakowało

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Totos

    Marek Totos , 15.11.2015

    To danie to super .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kaja Nowicka

    Kaja Nowicka , 10.11.2015

    W ogóle fantastyczny przepis ! Wszystko z paczki ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Łukasz Kulisz

    Łukasz Kulisz , 04.10.2015

    Gulasz powinien się gotować więcej niż 20 minut, inaczej mięso będzie twarde

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Jamróz-Iżycka

    Katarzyna Jamróz-Iżycka , 01.09.2015

    super i szybkie danie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Krawców

    Tomasz Krawców , 22.06.2015

    Super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Majewski

    Teresa Majewski , 20.05.2015

    plackiziemiaczane

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 20.11.2014

    Fix Chrupiące placki ziemniaczane Knorr to propozycja dla osób, które nie lubią lub nie mają czasu trzeć ziemniaków na placki ziemniaczane. Z pomocą tego produktu możemy zaoszczędzić sporo czasu. A sam produkt został przygotowany z ponad 0,5 kilograma startych i ususzonych ziemniaków. Jest to zatem doskonała propozycja na szybki i zarazem smaczny obiad.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Nina Malec

    Nina Malec , 14.11.2014

    polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Kreft

    Tomasz Kreft , 14.11.2014

    Taki placek to u Małego w Chacie w Wejherowie rewelacja nr 1 !!!!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kazimierz Gzyl

    Kazimierz Gzyl , 14.11.2014

    te placki są super, czasem figurują pod nazwą cygańskie, węgierskie. ja do gulaszu dodałbym jeszcze pieczarki .ale to kwestia gustu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halinka Klinowska

    Halinka Klinowska , 14.11.2014

    uwielbiam........................

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Szymczak

    Irena Szymczak , 14.11.2014

    Mam kucharza w domu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Michal Grzesik

    Michal Grzesik , 14.11.2014

    Wczoraj robilem. Jednym slowem zaje.....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Wojciechowska

    Ewa Wojciechowska , 14.11.2014

    można go zrobić od podstaw samemu:) nie dodając tak szkodliwej dla zdrowia chemii.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Marczak

    Barbara Marczak , 14.11.2014

    smacznego synku

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogusław Leśniowski

    Bogusław Leśniowski , 14.11.2014

    No, bardzo lubię takie szczyty, smaku też ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Buller

    Monika Buller , 14.11.2014

    placki lubię ale swoje nie z torebk

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marzena Gniewek

    Marzena Gniewek , 14.11.2014

    to wole swoje ...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marzena Gniewek

    Marzena Gniewek , 14.11.2014

    czyli to reklama knora . a nie konkrtne danie...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marcin Zych

    Marcin Zych , 14.11.2014

    ja nic nie czuję

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Daniliszyn

    Tomasz Daniliszyn , 14.11.2014

    zajebiste raz w tyg kupuje prawdziwy placek po cygansku w karczmie w Kczewie kolo przodkowa super jedzenko i naczej placek po kaszubsku fujjjj

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magda Promianowska

    Magda Promianowska , 13.11.2014

    wygląda apetycznie, ale na pewno nie dla mnie... Jak tylko zjem coś z paczki od razu mam taką zgagę, że żyć mi się nie chce.... Fajnie by było przeczytać przepis z tym daniem , ale nie wszystko reklamowane przez Knorra i z paczki a z przepisu gdzie się robi wszystko naturalnie, od A do Z

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paweł Kokoszka

    Paweł Kokoszka , 13.11.2014

    ogień

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placek po góralsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placek po góralsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placek po góralsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placek po góralsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placek po góralsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placek po góralsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placek po góralsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placek po góralsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placek po góralskuPlacek po góralsku

Wizyta na Podhalu nie może się obyć bez spróbowania placków po góralsku, nazywanych czasem plackami po zbójnicku. W kulinarną podróż w góry możesz wybrać się nie wychodząc z własnej kuchni. Podpowiemy ci, jak przygotować pyszne placki, które zachwycą, a co nie mniej ważne – również nasycą, wszystkich domowników. Tajemnica tego dania tkwi w plackach ziemniaczanych, upieczonych na złocisty kolor, z chrupiącymi brzegami, ale aksamitnych w środku. Do ich polania idealnie nadaje się gulasz węgierski, najlepiej przygotowany w wersji nieco bardziej pikantnej. Odpowiedni smak uzyskasz dzięki pieprzowi i sypkiej ostrej papryce. Każdej porcję tej potrawy możesz skomponować z kilku mniejszych placuszków, jednego większego placka lub dwóch średniej wielości, ułożonych jeden na drugim z warstwą gulaszu pomiędzy. Danie koniecznie polej łyżką kwaśnej śmietany. By ostatecznie podkręcić kolor i smak dania – posyp je też natką pietruszki i startym oscypkiem.