Placki po węgiersku z sosem myśliwskim
łatwe
552 osoby zapisały

Składniki
1 opakowanie
1 kilogram
2 sztuki
500 gramów
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
2 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
1 łyżeczka
5 łyżek
450 mililitrów
3 garść
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso z kurczaka opłucz, oszusz i pokrój w paski. Paprykę umyj, oczyść z pestek i pokrój w paski, czosnek i cebulę pokrój w kostkę, szałwię drobno posiekaj.

Krok 2
Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj cebulę i czosnek i smaż do momentu, aż lekko się zarumienią. Do warzyw dodaj posiekane listki szałwii, rozgniecione w moździerzu ziarna jałowca, mięso z kurczaka oraz paprykę. Wszystkie składniki najpierw duś kilka minut pod przykryciem, a następnie smaż na wolnym ogniu, żeby woda mogła trochę odparować. Kiedy mięso będzie już usmażone, dodaj koncentrat pomidorowy, wodę, paprykę ostrą i dopraw solą i pieprzem. Gotuj wszystko razem bez przykrycia, aż sos lekko zgęstnieje.

Krok 3
Przygotuj Sos myśliwski Knorr. Zawartość torebki połącz z 250 ml wody, dokładnie wymieszaj i zagotuj zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu produktu. Kiedy sos będzie już gotowy, dodaj go do składników na patelni i całość duś jeszcze przez chwilę.

Krok 4
Ziemniaki obierz i zetrzyj na drobnej tarce. Dodaj mąkę i jajka, dopraw solą i pieprzem, a następnie dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Gotową masę na placki ziemniaczane z sosem myśliwskim wykładaj za pomocą łyżki lub małego czerpaka na dobrze rozgrzaną patelnię i smaż, aż uzyskają piękny złocisty kolor.

Krok 5
Placki po myśliwsku odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawaj polane sosem myśliwskim i udekorowane listkami świeżej bazylii. Smacznego!


Dobra rada:
Placek po myśliwsku możesz uformować w małe placuszki lub zrobić jeden duży placek na całą średniej wielkości patelnię.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Menu ze smakiem Sos myśliwski Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Placki po węgiersku z sosem myśliwskim
Przygotowywane z ziemniaków, chrupiące i delikatne placki ziemniaczane z sosem myśliwskim doskonale komponują się z wyrazistymi, pikantnymi sosami. Przykładem tego jest sos myśliwski. Przyrządzany z mięsa z kurczaka, a także z papryki, cebuli, czosnku, koncentratu pomidorowego, szałwii oraz jałowca, jest aromatyczny i bardzo wyrazisty. Dzięki temu podkreśla łagodny smak głównego składnika dania.
Dla kogo?
Placek po myśliwsku posmakuje osobom, które lubią wyraziste smaki. Delikatne mięso z kurczaka w aromatycznym sosie, połączone z chrupiącymi plackami ziemniaczanymi to istna uczta dla zmysłów.
Na jaką okazję?
Przygotuj placki po myśliwsku na obiad dla całej rodziny lub przyjęcie dla znajomych. To danie, które znakomicie sprawdzi się na co dzień i od święta.
Czy wiesz, że?
Jak smakuje sos myśliwski? Przepis zakłada, że jest on dość ostry, więc jeśli chcesz nieco złagodzić smak całości, placki po myśliwsku podaj z kleksem kwaśnej gęstej śmietany.
Dla urozmaicenia:
Aby urozmaicić sos, dodaj do niego inne warzywa. Wykorzystaj pieczarki, cukinię, brokuły lub zielony groszek. Placki można też przygotować w wersji wegetariańskiej. Nie dodawaj wtedy kurczaka, a zamiast tego dorzuć suszone pomidory lub tofu, całość posypując startym wegetariańskim żółtym serem lub pokrojoną w kostkę mozzarellą.