
Składniki
800 gramów
5 łyżek
2 sztuki
3 łyżki
null
0.2 łyżki
300 gramów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki ugotuj w mundurkach przez 25 minut, odcedź, lekko odparuj.
Krok 2
Następnie obierz je i przeciśnij przez prasę do purée.
Krok 3
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, jajkami, solą, cukrem skórką z cytryny i twarogiem.
Krok 4
Dodaj do nich ziemniaki i wyrób ciasto.
Krok 5
Z ciasta formuj owalne placuszki, rozpłaszcz je lekko i smaż na rozgrzanym maśle po 4 minuty z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu natychmiast podawaj.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej