Gnocchi, czyli włoskie kopytka z oliwą i szałwią przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gnocchi, czyli włoskie kopytka z oliwą i szałwią

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

26

heart
276 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

236 osób wydrukowało

Pobierz pdf

466 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

550 mililitrów

100 gramów

2 sztuki

3 sztuki

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zawartość opakowania Fix Knorr wymieszaj z wodą, dodaj mąkę i jaja. Odstaw na 10 minut. Gotowe ciasto wyłóż na podsypaną mąką stolnicę i podziel na kilka równych części. Z każdej zroluj wałek i podziel go nożem na mniejsze kawałki.

Gnocchi, czyli włoskie kopytka z oliwą i szałwią  - Krok 1

Krok 2

Każdy kawałek ciasta uformuj w dłoniach na małą kulkę, którą następnie przyciśnij widelcem tak, aby powstał charakterystyczny wzorek.

Gnocchi, czyli włoskie kopytka z oliwą i szałwią  - Krok 2

Krok 3

Gotowe kluseczki gotuj kilka minut do wypłynięcia.

Gnocchi, czyli włoskie kopytka z oliwą i szałwią  - Krok 3

Krok 4

W tym czasie na patelni z oliwą podsmaż posiekany czosnek.

Gnocchi, czyli włoskie kopytka z oliwą i szałwią  - Krok 4

Krok 5

Ugotowane gnocchi przełóż na patelnię z czosnkiem i oliwą. Dodaj posiekaną szałwię, wymieszaj i podawaj.

Gnocchi, czyli włoskie kopytka z oliwą i szałwią  - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gnocchi, czyli włoskie kopytka z oliwą i szałwią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gnocchi, czyli włoskie kopytka z oliwą i szałwią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gnocchi, czyli włoskie kopytka z oliwą i szałwią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gnocchi, czyli włoskie kopytka z oliwą i szałwią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gnocchi, czyli włoskie kopytka z oliwą i szałwią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gnocchi, czyli włoskie kopytka z oliwą i szałwią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gnocchi, czyli włoskie kopytka z oliwą i szałwią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gnocchi, czyli włoskie kopytka z oliwą i szałwią  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Gnocchi z gorgonzolą
czas przygotowania
20 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gnocchi, czyli włoskie kopytka z oliwą i szałwią Gnocchi, czyli włoskie kopytka z oliwą i szałwią

Gnocci, czyli włoskie kopytka, podane z oliwą i szałwią to propozycja na pyszne, aromatyczne danie, które polubią zarówno zwolennicy bardziej wykwintnych potraw, jak i Ci, którzy doceniają prostotę i wyrazistość smaków. Smażone na oliwie są bardzo delikatne, a czosnek i szałwia dodają im smaku. Mogą być serwowane w formie samodzielnego dania, np. jako ciepła kolacja lub lunch. Kiedy odgrzewasz je w mikrofalówce, polej je dodatkową łyżką oliwy. Sprawdzają się jako dodatek do różnego rodzaju mięs i ryb. Włoskie kopytka świetnie smakują też z sosem pomidorowym, grzybowym, a także z pesto bazyliowym. Można posypać je twardym włoskim serem, np. Grana Padano. Oczywiście żółty ser też będzie pasował, najlepiej zetrzeć go na grubych oczkach tarki. Gnocci świetnie smakują też z suszonymi pomidorami. Masz ochotę na włoski wieczór? Wypróbuj ten wyjątkowo prosty przepis!