
Składniki
3 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
1 łyżeczka
1 sztuka
100 mililitrów
1 łyżka
4 plastry
1 sztuka
6 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Melona przetnij wzdłuż na pół, łyżką usuń pestki, a miąższ wydrąż specjalną łyżeczką tak, aby kawałki miały kształt kulek.
Krok 2
Kulki melona włóż do miski, skrop winem, posyp zielonym pieprzem odsączonym z marynaty. Przykryj folią, wstaw do lodówki na około 15 minut.
Krok 3
Plastry wędzonej szynki zwiń w różyczki.
Krok 4
Mozzarellę osącz z zalewy. Ogórka pokrój w słupki.
Krok 5
Kulki melonowe odsącz, zalewę zachowaj.
Krok 6
Do miseczek z melona włóż po równej porcji kulek melona, dwie różyczki z szynki, połowę mozzarelli oraz słupków ogórka. Całość posyp pieprzem.
Krok 7
Zalewę z melona wymieszaj z musztardą, oliwą i solą. Sosem skrop przekąski, ozdób kawałkami szczypiorku.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej