
Składniki
1 sztuka
150 gramów
3 sztuki
4 sztuki
200 gramów
1 gram
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Szykujemy filię aluminiową którą zawiniemy chlebek
Krok 2
W rondelku rozpuszczamy masło.Do rozpuszczonego masła dodajemy czosnek drobno posiekany bądź przeciśnięty przez praskę,posiekaną natkę pietruszki.Doprawiamy solą i pieprzem.Możemy jeszcze dodać 1/2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego jeżeli ktoś lubi czosnek oczywiście .Chlebek nacinamy na skos najpierw w jedną stronę później w druga tak aby powstały kwadraciki ale uważając ,żeby spód został nie naruszony.W powstałe szczeliny najpierw wlewamy masło z przyprawami a później nadziewamy tartym serem.Polewamy jeszcze chlebek po wierzchu masłem.Tak nadziany chlebek zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy do nagrzanego do 170 C piekarnika na 20 minut,następnie delikatnie odkrywamy górę i pieczemy jeszcze około 8 minut.Po wyjęciu najlepiej smakuje na ciepło.Odrywamy kwadraciki i Smacznego

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej