
Składniki
500 gramów
50 gramów
1 łyżeczka
0.5 litra
6 plastrów
300 gramów
1 sztuka
100 gramów
2 łyżki
3 sztuki
1 sztuka
200 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Drożdże rozpuścić w niecałej szklance gorącej wody z dodatkiem łyżeczki cukru.Wymieszać. Odstawić na 5- 10 minut.
Krok 2
Do dużej miski wsypać mąkę, dodać łyżeczkę soli, a następnie wlać przygotowaną mieszankę z drożdżami. Wyrabiać ciasto. W trakcie dodać łyżkę oleju i w razie potrzeby podsypywać mąką. Kiedy ciasto będzie odrywać się od rąk, uformować kulę i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, przykrywając miskę ręcznikiem kuchennym. Odstawić na minimum 30 minut
Krok 3
Przygotować sos. Śmietanę wymieszać z majonezem. Dodać posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz, sól i kostkę bazylii Knorr. Wymieszany sos odstawić.
Krok 4
Na patelnie wlać olej, tak aby stanowił on pół wysokości. Rozgrzać.
Krok 5
Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 równych części. Rozwałkować na kształt langosza i kłaść bezpośrednio na rozgrzany olej. Każdy placek smażyć w dwóch stron około 1 minutę z każdej. Usmażone langosze odstawić na papier.
Krok 6
Na patelni podsmażyć boczek pokrojony w kostkę i cebulę pokrojoną w piórka.
Krok 7
Langosze smarować sosem i nakładać dodatki z patelni. Całość posypać startym serem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa w Mini kostkach Bazylia Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej