Steki z karkówki w pomarańczowej glazurze przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Steki z karkówki w pomarańczowej glazurze

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
31 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

44 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

133 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

4 łyżki

3 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

10 gramów

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Karkówkę pokrój na steki. Pomarańczę otrzyj ze skórki i wyciśnij z niej sok.

Steki z karkówki w pomarańczowej glazurze - Krok 1

Krok 2

Przyprawę do karkówki rozmieszaj w misce z olejem, dodaj skórkę z otartej pomarańczy i steki. Całość dokładnie wymieszaj, przykryj folią i odstaw na 12 godzin do lodówki.

Steki z karkówki w pomarańczowej glazurze - Krok 2

Krok 3

W międzyczasie przygotuj glazurę. W tym celu w zetrzyj na tarce imbir, posiekaj natkę kolendry, pomieszaj te przyprawy z dżemem pomarańczowym, sosem sojowym, sokiem pomarańczowym oraz ketchupem. Marynatę odstaw na bok.

Steki z karkówki w pomarańczowej glazurze - Krok 3

Krok 4

Zamarynowane steki z karkówki piecz na średnio rozgrzanym grillu na tackach aluminiowych pod przykryciem aż będą miękkie. Na chwilę przed końcem pieczenia mięso posmaruj obficie glazurą. Piecz jeszcze około 5-8 minut, aż glazura zacznie się karmelizować.

Steki z karkówki w pomarańczowej glazurze - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Do glazury można dodać łyżkę lub dwie oleju sezamowego , marynata nabierze wtedy bardziej orientalnego smaku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Steki z karkówki w pomarańczowej glazurze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Steki z karkówki w pomarańczowej glazurze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Steki z karkówki w pomarańczowej glazurze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Steki z karkówki w pomarańczowej glazurze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Steki z karkówki w pomarańczowej glazurze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Steki z karkówki w pomarańczowej glazurze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Steki z karkówki w pomarańczowej glazurze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Steki z karkówki w pomarańczowej glazurze - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Steki z karkówki w pomarańczowej glazurzeSteki z karkówki w pomarańczowej glazurze

Sekret jej smaku tkwi w dobrze dobranych przyprawach i marynacie. Soczysta, po prostu pyszna, chętnie sięgamy po nią przez cały rok. O czym mowa? O karkówce! Już dziś zainspiruj się przepisem na karkówkę w pomarańczach!

Dla kogo?

Dla wielbicieli mięsa! Szukasz przepisu na aromatyczne, smaczne danie? Ta propozycja z pewnością przypadnie ci do gustu!

Na jaką okazję?

Steki z karkówki w pomarańczowej glazurze to świetny pomysł na obiad, ale nie tylko! Z tym daniem sezon na grilla można uznać za otwarty!

Czy wiesz, że?

Najlepiej wybierać kawałki karkówki, których waga nie przekracza 2 kg. Te większe są zazwyczaj twarde. Co więcej, warto kupować te części mięsa, które znajdują się od strony schabu. Taka karkówka będzie smaczniejsza, a przede wszystkim mniej żylasta.

Dla urozmaicenia:

Do glazury możesz dodać łyżkę lub dwie oleju sezamowego. Marynata nabierze wtedy bardziej orientalnego smaku.