Karczek pieczony przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Karczek pieczony

Autor: Szkatułka Cook

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

23 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

3 sztuki

1 sztuka

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Karczek umyć i osuszyć.

Krok 2

Z wymienionych ziół przygotować mieszankę (z każdej wymienionej przyprawy pobrałam szczyptę lub odrobinę więcej) i połączyć ją z musztardą. Czosnek przepuścić przez praskę i dodać do ziołowej pasty.

Krok 3

Natrzeć starannie mięso pastą, obłożyć cebulą pokrojoną w piórka i zawinąć szczelnie w folię aluminiową. Schować do chłodnego miejsca na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Krok 4

Po okresie leżakowania w chodnym miejscu karczek oczyścić z cebuli i przełożyć do rękawa. Nie dodawać ani wody, ani innych przypraw. Zamknąć szczelnie rękaw i umieścić mięso na blaszce, a następnie wsunąć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza.

Krok 5

Piec mięso ok. 1,5 godziny.

Krok 6

https://sekretymaleiduze.blogspot.com/2018/03/swiateczny-karczek-pieczony-w-rekawie.html

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karczek pieczony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karczek pieczony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karczek pieczony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karczek pieczony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karczek pieczony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karczek pieczony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karczek pieczony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Karczek pieczony - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej