Karkówka z ziemniakami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Karkówka z ziemniakami

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

51

heart
726 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

583 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

910 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

500 gramów

1 sztuka

1 sztuka

3 łyżki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Karkówkę pokrój w centymetrowej grubości plastry.

Karkówka z ziemniakami - Krok 1

Krok 2

Ziemniaki, cukinię i paprykę pokrój w grubą kostkę podobnej wielkości.

Karkówka z ziemniakami - Krok 2

Krok 3

Przygotuj marynatę łącząc przyprawę Knorr z ketchupem.

Karkówka z ziemniakami - Krok 3

Krok 4

Następnie wszystkie składniki dania natrzyj marynatą, umieść w woreczku (dołączonym do opakowania Przyprawy do karkówki Knorr) i zamknij klipsem.

Karkówka z ziemniakami - Krok 4

Krok 5

Całość dokładnie wymieszaj, po czym piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 80 minut – do momentu, gdy mięso będzie całkowicie miękkie.

Karkówka z ziemniakami - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Wioletta Gnd

    Wioletta Gnd , 13.06.2019

    mniam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karkówka z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karkówka z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karkówka z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karkówka z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karkówka z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karkówka z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karkówka z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Karkówka z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Karkówka z ziemniakamiKarkówka z ziemniakami

Dobrej jakości karkówka sprawdzi się zarówno smażona, pieczona, jak i grillowana. Na rodzinny obiad idealną propozycją będzie soczysta karkówka z pieczonymi ziemniakami. Żeby ją przygotować, będą Ci potrzebne plastry mięsa o grubości ok. 1 cm. Ziemniaki, cukinię i cebulę pokrój w kostkę. Jeśli lubisz wyraziste smaki, dodaj do warzyw ząbek czosnku. Teraz połącz ketchup z gotową marynatą i dokładnie wymieszaj. Warto wzbogacić jej aromat ziołami o charakterystycznym zapachu i smaku, np. tymiankiem. Tak przygotowaną marynatą natrzyj wszystkie składniki dania. Potem przełóż mięso i warzywa do specjalnego woreczka – zamknij klipsem. Dzięki temu karkówka będzie soczysta, a cukinia, ziemniaki i cebula szybko zmiękną. Warzywa oraz mięso nabiorą również głębszego smaku. Przygotowaną potrawę umieść w nagrzanym piekarniku i piecz w temperaturze 180° C. Gotową karkówkę z warzywami serwuj z sosem jogurtowym lub bardziej wyrazistym sosem tzatziki oraz z miksem sałat. Wypróbuj nasz przepis na karkówkę z ziemniakami i sprawdź, z czym smakuje najlepiej!