Grillowana karkówka z curry i sosem jogurtowym
łatwe
691 osób zapisało

Składniki
1 kilogram
1 opakowanie
1 łyżka
1 szklanka
1 sztuka
1 pęczek
1 sztuka
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso umyj, osusz i pokrój w plastry o grubości 1 cm.

Krok 2
W miseczce wymieszaj przyprawę Knorr, curry oraz olej. Gotową marynatą posmaruj każdy z kawałków mięsa, a następnie odstaw na 20-30 minut w chłodne miejsce.

Krok 3
W oddzielnej miseczce wymieszaj jogurt wraz z posiekanym czosnkiem oraz kolendrą. Dodaj sok z limonki. Sos dopraw do smaku.

Krok 4
Zamarynowane steki smaż po 8 minut z każdej strony na rozgrzanym grillu. Serwuj z przygotowanym sosem. Steki możesz również usmażyć na grillowej patelni i podać z Ketchupem Hellmann's Łagodnym, którego pomidorowy smak świetnie pasuje do tej potrawy.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Grillowana karkówka z curry i sosem jogurtowym
Jeżeli masz ochotę na danie, które łączy w sobie smaki ostre i łagodne w idealnych proporcjach, to wypróbuj grillowaną karkówkę z curry i sosem jogurtowym według naszego przepisu. Doskonały pomysł na pyszny obiad w gronie najbliższych. Karkówkę można przyrządzić na wiele sposobów. Ten przepis to propozycja na karkówkę z nutą orientu, która będzie ostra i intensywna w smaku, a jej aromat przyciągnie każdego miłośnika dobrze doprawionego mięsa. Kluczem do sukcesu jest leżakowanie mięsa w marynacie, przez minimum 20-30 minut w chłodnym miejscu. Dzięki temu po upieczeniu mięso będzie soczyste w środku i złociste z wierzchu. Sos przygotuj z jogurtu, posiekanego czosnku, kolendry oraz soku z limonki. Ostry, a zarazem nieco kwaśny smak sosu idealnie współgra z soczystym kawałkiem grillowanej wieprzowiny. To danie możesz podawać solo bądź z pieczywem czy opiekanymi ziemniakami. Doskonale nada się także chrupka sałata lub surówka z kapusty.