Wołowina otulona Pomidorem i Papryką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wołowina otulona Pomidorem i Papryką

Autor: Krystian Orłowski

ratingratingratingratingrating

1

heart
0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
7 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.2 kilograma

4 łyżki

4 łyżki

1 łyżeczka

2 sztuki

1 łyżka

2 cm

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso kroimy w plastry o grubości około 3 cm. Do miski dodajemy olej,przyprawę do mięs, czosnek granulowany, jedną kostkę wołową, paprykę słodką, wyciskamy plaster cytryny i dodajemy pieprz cytrynowy. Wszystko mieszamy do jednolitej konsystencji. Uzyskaną marynatą smarujemy dokładnie kawałki mięsa z każdej strony. Wkładamy do miski, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na godzinę do lodówki.

Krok 2

Po wyciągnięciu z lodówki, na rozgrzanym oleju podsmażamy kawałki mięsa z każdej strony w celu zamknięcia porów. Podsmażone mięso układamy w naczyniu żaroodpornym.

Krok 3

W osobnej misce przygotowujemy sos. Dwie szklanki wrzącej wody wlewamy do miski, do tego dodajemy kostkę wołową i mieszamy do jej rozpuszczenia. Wywar polewamy na wcześniej ułożone kawałki mięsa w naczyniu żaroodpornym. Do tego dodajemy duszoną cebulę. Kroimy w paski paprykę czerwoną, oraz w plastry pomidora i układamy obok siebie na przemian -pomidor-papryka- na mięsie w naczyniu żaroodpornym. Polewamy na to jeszcze tłuszczem z patelni, na której podsmażaliśmy mięso. Wkładamy do rozgrzanego na 200 stopni piekarnika na około 2 h. Podajemy z ziemniakami oraz duszoną marchewką. Smacznego.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wołowina otulona Pomidorem i Papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wołowina otulona Pomidorem i Papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wołowina otulona Pomidorem i Papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wołowina otulona Pomidorem i Papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wołowina otulona Pomidorem i Papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wołowina otulona Pomidorem i Papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wołowina otulona Pomidorem i Papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wołowina otulona Pomidorem i Papryką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej