Baranina w sosie - miętowym: pieczona w piekarniku | Przepisy.pl pixel

Pieczona baranina z sosem miętowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
44 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

141 osób wydrukowało

Pobierz pdf

140 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

3 łyżki

300 mililitrów

2 sztuki

1 opakowanie

10 sztuk

100 mililitrów

3 łyżeczki

2 łyżki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W miseczce połącz musztardę, oliwę, rozgnieciony czosnek oraz kilka listków mięty. Dodaj zawartość opakowania Knorr i dokładnie wymieszaj.

Krok 2

Mięso natrzyj przygotowaną marynatą, a następnie włóż do woreczka do pieczenia i zepnij spinką. Torebkę nakłuj w kilku miejscach i włóż do nagrzanego do 180 °C piekarnika na 90 minut.

Krok 3

W rondlu skarmelizuj cukier i wlej wino. Dodaj pozostałe listki mięty i pozwól, aby wino odparowało.

Krok 4

Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj z 300 ml wody, a następnie wlej do rondla. Sos zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze chwilę.

Krok 5

Upieczone mięso wyjmij z piekarnika, ostrożnie rozetnij woreczek i wyłóż. Podawaj je polane przygotowanym sosem z ziemniaczanym purée.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczona baranina z sosem miętowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczona baranina z sosem miętowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczona baranina z sosem miętowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczona baranina z sosem miętowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczona baranina z sosem miętowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczona baranina z sosem miętowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczona baranina z sosem miętowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczona baranina z sosem miętowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej