Marokańskie brochetty z wołowiny przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Marokańskie brochetty z wołowiny

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
21 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

300 gramów

3 sztuki

1 opakowanie

1 łyżeczka

2 łyżeczki

1 pęczek

1 pęczek

200 gramów

3 łyżki

1 sztuka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebule pokrój w cienkie piórka. Łój wołowy zroluj, a następnie pokrój w cienkie 1–2-milimetrowe plastry.

Marokańskie brochetty z wołowiny - Krok 1

Krok 2

Posiekaj natkę pietruszki i kolendry. Jogurt wymieszaj z 4 łyżkami przyprawy Harissa Knorr, kminem rzymskim i solą oraz z częścią posiekanych ziół.

Marokańskie brochetty z wołowiny - Krok 2

Krok 3

Cytrynę otrzyj ze skórki i wyciśnij z niej sok. Wymieszaj go z łyżką oliwy oraz łyżką przyprawy Harissa Knorr, częścią natki kolendry i pietruszki, a także z melasą z granatu.

Marokańskie brochetty z wołowiny - Krok 3

Krok 4

Polędwicę oczyść z żył i pokrój w plastry grubości 1 cm. Rozbij je delikatnie tłuczkiem i zanurz w jogurcie. Plastry mięsa układaj na desce jeden na drugim, przekładając je łojem wołowym oraz plastrami cebuli. Płaty mięsa powinny być nałożone do wysokości ok. 10 cm. Na ich wierzchu ostrym nożem narysuj kratkę 2 cm x 2 cm. W środek każdego kwadratu wbij patyk do szaszłyków. Mięso przekrój nożem wzdłuż zaznaczonych linii, oddzielając od siebie poszczególne brochetty.

Marokańskie brochetty z wołowiny - Krok 4

Krok 5

Szaszłyki posmaruj z wierzchu oliwą. Opiekaj je na średnio rozgrzanym grillu przez ok. 3 minuty z każdej strony. Przed końcem smażenia brochetty posmaruj ją na górze glazurą z melasy z przyprawami, a następnie grilluj jeszcze chwilę, aż glazura zacznie się lekko karmelizować.

Marokańskie brochetty z wołowiny - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Mięsne brochetty podawaj posypane ziarnami granatu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Marokańskie brochetty z wołowiny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Marokańskie brochetty z wołowiny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Marokańskie brochetty z wołowiny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Marokańskie brochetty z wołowiny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Marokańskie brochetty z wołowiny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Marokańskie brochetty z wołowiny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Marokańskie brochetty z wołowiny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Marokańskie brochetty z wołowiny - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Marokańskie brochetty z wołowinyMarokańskie brochetty z wołowiny

Szaszłyki z wołowiny, cebuli i przypraw to oryginalny sposób na danie z grilla i nie tylko! Jeśli najczęściej na Twoim stole pojawia się wieprzowina, warto czasem coś zmienić. Marokańskie brochetty z wołowiny z pewnością przypadną Ci do gustu.

Dla kogo?

Dla wszystkich, którzy mają ochotę na oryginalną potrawę z wołowiny. Niecodzienne szaszłyki to pomysł, którego nie będziesz żałować. 

Na jaką okazję?

To danie zarówno na grilla, jak i na obiad. Brochetty z wołowiny posmakują zawsze i wszędzie.

Czy wiesz, że?

Melasa z granatu jest uniwersalnym produktem, który nadaje się zarówno do ciast czy deserów, jak i do marynowania mięsa. Warto się w nią zaopatrzyć!

Dla urozmaicenia:

Wołowe bruchetty posyp ziarnami granatu, a przekonasz się, że to duet idealny!