Baranina z czerwonym winem i rozmarynem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Baranina z czerwonym winem i rozmarynem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

43

heart
136 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

321 osób wydrukowało

Pobierz pdf

409 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 kilogramy

2 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

4 sztuki

1 sztuka

1 łyżka

200 mililitrów

1 szczypta

30 mililitrów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Czosnek i igiełki rozmarynu posiekaj drobno, a następnie wymieszaj w miseczce z musztardą i oliwą. Dodaj Przyprawę do karkówki Knorr oraz pieprz i wymieszaj.

Krok 2

Mięso oczyść, opłucz i podziel na porcje. Następnie natrzyj przygotowaną marynatą i wstaw do lodówki na 2-3 godziny.

Krok 3

Warzywa pokrój w mniejsze kawałki i wsyp do woreczka z opakowania Knorr.

Krok 4

Zamarynowane mięso wyjmij z lodówki i włóż do woreczka z warzywami oraz dodaj wino.

Krok 5

Woreczek zepnij spinką, potrząśnij nim delikatnie i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 1,5-2 godziny w temperaturze 180 stopni do momentu, gdy mięso będzie miękkie.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Baranina z czerwonym winem i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Baranina z czerwonym winem i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Baranina z czerwonym winem i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Baranina z czerwonym winem i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Baranina z czerwonym winem i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Baranina z czerwonym winem i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Baranina z czerwonym winem i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Baranina z czerwonym winem i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Baranina z czerwonym winem i rozmarynemBaranina z czerwonym winem i rozmarynem

Baranina jest mięsem wciąż mało rozpowszechnionym w naszym kraju. Najczęściej spotykana jest w regionach górskich, gdzie stanowi ważny składnik wielu potraw. Warto to zmienić. Na początek swojej przygody z tym gatunkiem mięsa idealna jest baranina duszona w czerwonym winie z rozmarynem. Pamiętajcie, że podstawą dania z baraniny jest odpowiednie marynowanie mięsa, które wydobywa z niego aromat, sprawiając, że struktura staje się krucha i delikatna. Czas na gotowanie!

Dla kogo?

Baranina z czerwonym winem i rozmarynem jest propozycją przede wszystkim dla koneserów tego gatunku mięsa. Posmakuje również osobom, które dopiero rozpoczynają przygodę z baraniną.

Na jaką okazję?

Jagnięcina pieczona w czerwonym winie to danie wykwintne, które świetnie sprawdzi się podczas obiadów świątecznych, a także jako elegancki element menu imprezowego.

Czy wiesz, że?

Marynata do baraniny z czerwonym winem ma dwie funkcje. Pierwszą jest wzbogacenie smaku mięsa, a drugą nadanie mu między innymi soczystości. Warto pamiętać, iż proces marynowania – niezależnie jakiego gatunku mięsa – powinien odbywać się w chłodzie.

Dla urozmaicenia:

Baranina z winem i rozmarynem doskonale smakuje z ziemniakami. Możesz podać je w tradycyjnej wersji gotowanej lub upiec w piekarniku z dodatkiem ziół.