Białe pyzy z koperkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Białe pyzy z koperkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

heart
153 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

111 osób wydrukowało

Pobierz pdf

229 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

50 gramów

1 łyżka

1 sztuka

1 pęczek

1 łyżka

4 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki umyj i ugotuj ze skórką w lekko osolonej wodzie aż będą miękkie, ok 30 minut. Następnie odcedź ziemniaki, obierz i przeciśnij przez praskę. Do wystudzonych ziemniaków dodaj jajko, obie mąki, szczyptę soli i delikatnie lecz energicznie wymieszaj, (nie wyrabiaj ciasta zbyt długo). Gotowe ciasto wyłóż na podsypaną mąką stolnicę i podziel na kilka równych części.

Białe pyzy z koperkiem   - Krok 1

Krok 2

Z każdej zroluj wałek i podziel go nożem na mniejsze kawałki.

Białe pyzy z koperkiem   - Krok 2

Krok 3

Każdy kawałek ciasta uformuj w dłoniach na małą kulkę. Gotowe pyzy odstaw na kilka minut, aby podeschły.

Białe pyzy z koperkiem   - Krok 3

Krok 4

Gotuj pyzy 2-3 minuty w wodzie, aż wypłyną.

Białe pyzy z koperkiem   - Krok 4

Krok 5

Na patelni rozpuść masło i dopraw je przyprawą Knorr. Ugotowane pyzy przełóż na talerz i polej rozpuszczonym masłem ziołowym. Udekoruj gałązkami świeżego koperku i podawaj.

Białe pyzy z koperkiem   - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Katarzyna Hnatów

    Katarzyna Hnatów , 14.02.2021

    Bardzo pyszne i łatwe w wykonaniu

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Białe pyzy z koperkiem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Białe pyzy z koperkiem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Białe pyzy z koperkiem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Białe pyzy z koperkiem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Białe pyzy z koperkiem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Białe pyzy z koperkiem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Białe pyzy z koperkiem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Białe pyzy z koperkiem   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Wolno pieczona jagnięcina
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej