Quiche przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Quiche

Autor: missmjack

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

17 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

50 gramów

2 sztuki

2 łyżki

10 sztuk

1 opakowanie

1 sztuka

125 gramów

5 szczypt

5 szczypt

1 sztuka

1 szklanka

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto: Mąkę pszenną i razową wsypuję do miski, dodaję masło. Można posiekać masło nożem, lub ugnieść masło i mąkę rękami. Następnie dodaję żółtko oraz wodę i ugniatam aż do uzyskania gładkiego ciasta. Formuje kulkę, zawijam w folię i chowam na godzinę do lodówki.

Krok 2

Po wyjęciu z lodówki wałkuję ciasto (najlepiej pomiędzy dwiema foliami) i przekładam na wałku do formy. (ja używam silikonową formę do tarty). Wystające brzegi można odciąć lub zawinąć do środka formy.

Krok 3

Na tak przygotowane ciasto kładę papier do pieczenia i na niego wysypuję "obciążnik", może to być: fasola, soczewica... itp. Ciasto wsadzam na 15 minut do rozgrzanego na 200°C piekarnika. Potem zdejmuję obciążenie i piekę jeszcze 5 minut.

Krok 4

czekam aż spód troszkę ostygnie. Suszone pomidory kroję w kostkę, dodaję ser kozi i drobno pokrojone brokuły. Śmietanę mieszkam z jajkami, mąką, solą i pieprzem i wylewam wszystko na wcześniej przygotowane pomidory, brokuły i serek kozi (serek kozi do smarowania). Wszystko piekę jeszcze 30 minut. SMACZNEGO!!!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Quiche  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Quiche  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Quiche  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Quiche  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Quiche  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Quiche  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Quiche  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Quiche  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej