
Składniki
500 gramów
120 gramów
30 gramów
1 łyżeczka
1 sztuka
100 gramów
250 mililitrów
250 mililitrów
2 sztuki
2 sztuki
3 łyżki
5 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do naczynia miksującego włóż pokruszone drożdże, dodaj cukier, cynamon Knorr, miąższ z wanilii, żółtko oraz jaja, mleko, śmietanę, miękkie masło i wymieszaj 1min/kłosek
Krok 2
Dodaj mąkę i wyrabiaj 1min/obr.2
Krok 3
Wsyp zamrożone jagody i wymieszaj 1min/mieszanie -1. Przełóż ciasto do miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok 25 minut.
Krok 4
Następnie nakładaj łyżką porcje ciasta smażąc rumiane racuchy po 2-3 minuty z każdej strony aż nabiorą ładnego rumianego koloru. W pierwszym etapie smażenia smaż racuchy pod przykryciem. Jak przełożysz je na drugą stronę smaż już bez przykrycia.

Dobra rada:
Do racuchów możesz użyć dowolne mrożone lub świeże owoce. Podawaj z łyżką kwaśnej śmietany posypane cukrem pudrem i cynamonem. Zamiast oleju do smażenia możesz użyć masła klarowanego.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Racuchy z jagodami
Wbrew pozorom jabłka wcale nie mają monopolu na to smaczne i proste danie. Racuchy z jagodami są znakomitym sposobem na odświeżenie tradycyjnego przepisu, który wielu osobom jednoznacznie kojarzy się z prawdziwie domową kuchnią. Posiłek jak u mamy? Zapraszamy do stołu na pyszne racuszki drożdżowe z jagodami!
Dla kogo?
Zadowoleni będą miłośnicy mącznych dań, w których nie brakuje owocowych składników. Racuchy z jagodami jako słodka przekąska lub podwieczorek są uwielbiane nie tylko przez najmłodszych.
Na jaką okazję?
Słodki obiad – dlaczego nie? Ze świeżymi owocami smakuje wyśmienicie zwłaszcza w wakacyjne miesiące. Z racji tego, że w przepisie na racuchy wykorzystane są mrożone owoce, smaki lata przypomnicie sobie nawet w środku zimy.
Czy wiesz, że?
Brak drożdży nie musi być powodem, przez który trzeba zrezygnować z racuchów. Placki z jagodami można przygotować z proszkiem do pieczenia, ale musimy liczyć się z ich nieco innym smakiem.
Dla urozmaicenia:
Do drożdżowych racuchów pasują także maliny, śliwki, banany i rodzynki.