Rogaliki drożdżowe - przepis: szybkie i mięciutkie | Przepisy.pl pixel

Rogaliki z dżemem

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

34

heart
469 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

497 osób wydrukowało

Pobierz pdf

894 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

20 gramów

600 gramów

1 łyżeczka

270 mililitrów

2 sztuki

2 łyżki

1 łyżeczka

70 gramów

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do miseczki rozkrusz drożdże, wlej 20 ml ciepłego mleka i łyżkę cukru. Całość wymieszaj i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, pod przykryciem na ok. 10 min.

Rogaliki z dżemem - Krok 1

Krok 2

Do kielicha robota kuchennego przesiej mąkę, dodaj jedno jajko, wyrośnięte drożdże, pozostałe mleko, cukier puder, cukier wanilinowy i rozpuszczone masło i za pomocą haka wyrób ciasto.

Rogaliki z dżemem - Krok 2

Krok 3

Gotowe ciasto przykryj ścierką i pozostaw do wyrośnięcia.

Rogaliki z dżemem - Krok 3

Krok 4

Schłodzone ciasto rozwałkuj na stolnicy i podziel nożem na trójkąty. Na każdy trójkąt nałóż dżem i zawiń formując rogaliki.

Rogaliki z dżemem - Krok 4

Krok 5

Gotowe rogaliki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj rozkłóconym jajkiem.

Rogaliki z dżemem - Krok 5

Krok 6

Piecz w piekarniku w temperaturze 180°C przez 20 minut.

Rogaliki z dżemem - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Gotowe rogaliki możesz posypać cukrem pudrem lub posmarować lukrem.

8

Opinie o przepisie

  • magdalena kaczmarek

    magdalena kaczmarek , 02.01.2024

    Najlepsze jeszcze ciepłe, a raczej gorące i ten dżemik rozpływający się, mniam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria

    Maria , 04.05.2023

    Te rogaliki są pyszne. Najbardziej smakują mi z konfiturą truskawkową, warto ich spróbować!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • DUMNISIA-CHWALISIA

    DUMNISIA-CHWALISIA , 03.02.2022

    MOŻE? JA? TEŻ? ZROBIĘ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • DUMNISIA-CHWALISIA

    DUMNISIA-CHWALISIA , 03.02.2022

    COŚ DLA MNIE

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Stec

    Krzysztof Stec , 30.01.2022

    Z podanych proporcji na ciasto wychodzi zupa krem a nie ciasto drożdżowe do wałkowania.

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (2)
  • Justyna  Szatałowicz

    Justyna Szatałowicz , 18.11.2020

    Smakowały udały się będę robić je częściej

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rogaliki z dżemem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rogaliki z dżemem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rogaliki z dżemem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rogaliki z dżemem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rogaliki z dżemem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rogaliki z dżemem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rogaliki z dżemem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Rogaliki z dżemem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Rogaliki z dżememRogaliki z dżemem

Rogaliki drożdżowe z dżemem są deserem, który na polskich stołach obecny jest nieprzerwanie od wielu już lat. Praktycznie nie zmienia się przepis na ciasto, z którego są przygotowywane, natomiast smak rogalików uzależniony jest od nadzienia, jakie wykorzystacie. Tu warto uruchomić kulinarną kreatywność, ponieważ ciastka te smakują z każdym słodkim farszem. My proponujemy dziś przepis na klasyczną wersję rogalików z dżemem o smaku malinowym, który sprawia, że deser nabiera orzeźwiającego charakteru.

Dla kogo?

Przepis na rogaliki z dżemem sprawdzi się dla każdego, kto lubi pyszne, drożdżowe wypieki. Macie chwilę wolnego i chcecie przygotować pyszny deser? Przy pomocy domowników wykonanie rogalików drożdżowych nie zajmie wiele czasu. Wypróbujcie przepis i przekonajcie się sami.

Na jaką okazję?

Rogaliki drożdżowe z dżemem lub marmoladą doskonale sprawdzą się na co dzień, ale także podczas wyjątkowych okazji. Nie zapomnijcie więc o nich, przygotowując domową imprezę – są idealnym pomysłem na deser w stylu „finger food”.

Czy wiesz, że?

Odpowiednikiem polskich rogalików są francuskie croissanty, które – według różnych źródeł – mogły być przygotowywane już w 1683 roku. Ich kształt miał symbolizować zwycięstwo nad tureckimi wojskami podczas oblężenia Wiednia.

Dla urozmaicenia:

Tradycyjne rogaliki z dżemem koniecznie posypcie cukrem pudrem. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe – ale nie prosto z piekarnika! Odczekajcie chwilę przed ich pałaszowaniem. Na zimno również będą smaczną przekąską do kawy lub herbaty. Wypróbujcie nasz sprawdzony przepis na rogaliki z dżemem i cieszcie się pysznym deserem!