Rogaliki z dżemem owocowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Rogaliki z dżemem owocowym

Autor: Joanna Hauza

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

1 łyżeczka

250 gramów

60 gramów

1 łyżeczka

80 mililitrów

1 szczypta

1 puszka

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wymieszać ciepłe mleko, pokruszone drożdże, cukier i łyżeczkę mąki. Odstawić do wyrośnięcia (do podwojenia objętości).

Krok 2

Dodać resztę mąki, rozpuszczone i przestudzone masło oraz sól. Wyrabiać ok. 10 min.

Krok 3

Kulę ciasta włożyć do dużego naczynia z zimną wodą. Kiedy ciasto wypłynie na powierzchnię, wyjąć je na stolnicę i krótko zagnieść.

Krok 4

Ciasto rozwałkować na kształt koła wielkości dużego talerza i pokroić na 8 części jak pizzę. Na każdy kawałek nakładać łyżeczkę dżemu i zwijać zaczynając od zewnętrznej strony.

Krok 5

Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 25 min na złoty kolor.

Krok 6

Cukier puder wymieszać z odrobiną wody. Lukrem posmarować przestudzone rogaliki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rogaliki z dżemem owocowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rogaliki z dżemem owocowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rogaliki z dżemem owocowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rogaliki z dżemem owocowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rogaliki z dżemem owocowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rogaliki z dżemem owocowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rogaliki z dżemem owocowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Rogaliki z dżemem owocowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej