
Składniki
0.5 kilograma
1 łyżeczka
250 gramów
60 gramów
1 łyżeczka
80 mililitrów
1 szczypta
1 puszka
0.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wymieszać ciepłe mleko, pokruszone drożdże, cukier i łyżeczkę mąki. Odstawić do wyrośnięcia (do podwojenia objętości).
Krok 2
Dodać resztę mąki, rozpuszczone i przestudzone masło oraz sól. Wyrabiać ok. 10 min.
Krok 3
Kulę ciasta włożyć do dużego naczynia z zimną wodą. Kiedy ciasto wypłynie na powierzchnię, wyjąć je na stolnicę i krótko zagnieść.
Krok 4
Ciasto rozwałkować na kształt koła wielkości dużego talerza i pokroić na 8 części jak pizzę. Na każdy kawałek nakładać łyżeczkę dżemu i zwijać zaczynając od zewnętrznej strony.
Krok 5
Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 25 min na złoty kolor.
Krok 6
Cukier puder wymieszać z odrobiną wody. Lukrem posmarować przestudzone rogaliki.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej