
Składniki
1 sztuka
1 opakowanie
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Podziel kalafiora na różyczki, umyj i pozostaw, by ociekły z wody.

Krok 2
Umyj koperek oraz pietruszkę, drobno posiekaj. Czosnek rozdrobnij.

Krok 3
Wrzuć kalafiora do wrzącej, osolonej wody i gotuj około 8 minut. Następnie odcedź i odstaw do ostudzenia.

Krok 4
Przygotuj sos sałatkowy Knorr według przepisu na opakowaniu, zwiększając ilość majonezu do trzech łyżek i dodając czosnek.

Krok 5
Tak przygotowanym sosem polej ostudzonego kalafiora, na końcu posyp całość zieleniną.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z kalafiorem i koperkiem
Proste rozwiązania są czasem najlepsze – zasada ta sprawdza się również w kulinarnym świecie. Przekonasz się o tym dzięki przepisowi na smaczną i dość szybką w przyrządzeniu potrawę, którą jest sałatka z kalafiora z koperkiem. Na początek przygotuj kalafior, czyli podziel go na różyczki, starannie umyj i odsącz z nadmiaru wody. Następnie ugotuj i odstaw do wystudzenia. Miękki kalafior przełóż do miski i polej wyrazistym w smaku sosem. Przyrządzisz go na bazie majonezu, mieszanki przypraw oraz czosnku. Wierzch dania posyp drobno posiekanym koperkiem i pietruszką. Przekonaj się, jakie to proste i przygotuj wyśmienity kalafior z koperkiem.
Dla kogo?
Sałatka z kalafiora i koperku to idealny pomysł dla każdego – bez wyjątku. Potrawa przypadnie do gustu nie tylko miłośnikom kuchni roślinnej, ale także tym z was, którzy szukają pomysłu na ciekawy dodatek do dań mięsnych.
Na jaką okazję?
Kalafior z koperkiem to świetny sposób na poczęstunek podczas spotkania w większym gronie, a także pyszny dodatek do codziennego obiadu.
Czy wiesz, że?
Kalafior w Polsce pojawił się dopiero na przełomie XVI i XVII wieku. Uważa się, że do naszego kraju sprowadziła je Bona Sforza.
Dla urozmaicenia:
Surówka z kalafiora z koperkiem świetnie smakuje sauté, np. z kromką świeżego pieczywa, lub jako dodatek do innych dań. Sprawdzi się znakomicie w połączeniu z młodymi ziemniakami z wody oraz mięsnymi kotletami. Kalafiora możesz zastąpić brokułem.