Rolada z indyka w szynce parmeńskiej z sosem wiśniowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Rolada z indyka w szynce parmeńskiej z sosem wiśniowym

Autor: Angie

ratingratingratingratingrating

3

heart
10 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

56 osób wydrukowało

Pobierz pdf

67 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

60 mililitrów

1 łyżka

125 mililitrów

2 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżka

1 łyżka

2 łyżki

1 sztuka

100 gramów

50 gramów

1 łyżka

1 łyżka

2 łyżki

100 gramów

1 łyżeczka

1 kilogram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do rondelka włożyć wszystkie składniki nadzienia. Wymieszać, zagotować i odstawić z ognia na około 20 minut. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Filet z indyka rozciąć i rozbić na duży placek. Mięso wysmarować oliwą i posypać przyprawą do mięsa Knorr. Odstawić na kwadrans. Po tym czasie na środku położyć nadzienie. Zwinąć ciasno w roladę i w kilku miejscach spiąć wykałaczką. Obłożyć dookoła plasterkami szynki parmeńskiej i obwiązać kilkoma kawałkami sznurka. Roladę umieścić w formie żaroodpornej, szynkę polać oliwą, na dno wlać wino . Wstawić do piekarnika i piec przez 45 minut. W czasie pieczenia można podlać delikatnie winem. Wyjąć roladę z formy, przykryć folia aluminiową i odstawić na kwadrans.

Krok 2

Wiśnie rozmrozić. Z pomarańczy wycisnąć sok i wymieszać go z likierem. Dodać starty ( na tarce o małych oczkach) imbir, sok z cytryny, cukier i przyprawę w płynie Knorr. Wymieszać i dodać wiśnie. Zagotować i dusić razem około 10 minut. Mąke ziemniaczaną rozpuścić w niewielkiej ilości wody i zagęścić nią sos. Sos jest pyszny zarówno na ciepło jak i na zimno.

Krok 3

Roladę kroimy na kawałki i podajemy z sosem. Smakuje doskonale podana na ciepło jak i na zimno jako "zimny bufet" czy też podana np. na sałacie.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rolada z indyka w szynce parmeńskiej z sosem wiśniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rolada z indyka w szynce parmeńskiej z sosem wiśniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rolada z indyka w szynce parmeńskiej z sosem wiśniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rolada z indyka w szynce parmeńskiej z sosem wiśniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rolada z indyka w szynce parmeńskiej z sosem wiśniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rolada z indyka w szynce parmeńskiej z sosem wiśniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rolada z indyka w szynce parmeńskiej z sosem wiśniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Rolada z indyka w szynce parmeńskiej z sosem wiśniowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej