Sałata z pieczonym kurczakiem i truskawkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałata z pieczonym kurczakiem i truskawkami

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 łyżki

0.33 łyżeczki

3 łyżki

8 sztuk

1 sztuka

200 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pierś z kurczaka można upiec nacierając ją wcześniej solą, oregano i suszonym czosnkiem. W tym wypadku była użyta wystudzona część upieczonego w całości kurczaka.

Krok 2

Pierś pokrój na kawałki. Jeśli nie lubisz skóry usuń ją. Sałatę i truskawki opłucz i dobrze osącz. Z truskawek usuń szypułki a jagody pokrój na połówki. Sos grecki Knorr przygotuj zgodnie z zaleceniem producenta dodając nieco miodu. Odstaw na 15 minut żeby smaki się przegryzły.

Krok 3

Na talerzach rozłóż porwane na mniejsze kawałki liście sałaty. Posyp je truskawkami, ułoż kawałki kurczaka. Całość polej sosem (wymieszaj go ponownie przed użyciem) i posyp świeżymi listkami koperku. Podawaj od razu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałata z pieczonym kurczakiem i truskawkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałata z pieczonym kurczakiem i truskawkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałata z pieczonym kurczakiem i truskawkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałata z pieczonym kurczakiem i truskawkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałata z pieczonym kurczakiem i truskawkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałata z pieczonym kurczakiem i truskawkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałata z pieczonym kurczakiem i truskawkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałata z pieczonym kurczakiem i truskawkami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej