
Składniki
1 sztuka
4 sztuki
1 sztuka
1 szklanka
1 sztuka
100 gramów
2 sztuki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na spód miseczki układamy połowę porwanych dość drobno liści sałaty.
Krok 2
Na nich lądują trzy pomidory, pokrojone wcześniej w ósemki.
Krok 3
Kolejno układamy ogórka pokrojonego w kostkę i cebulę pociętą w pióra.
Krok 4
Przykrywamy resztą sałaty, ozdabiamy pomidorami, a całość okrywamy warstwą kawałków fety wymieszanymi z oliwkami.
Krok 5
Posypujemy bazylią i skrapiamy oliwą. Smacznego!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa w Mini kostkach Bazylia Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka grecka
Latem chętnie sięgamy po orzeźwiające sałatki, zupy z warzyw, chłodniki i serowe kompozycje. Jeśli więc szukasz czegoś, co sprawdzi się podczas upałów lub jako dodatek do grillowych dań, polecamy uniwersalną sałatkę grecką. W prosty i szybki sposób przyrządzisz ją z podstawowych składników. Skorzystaj z sezonowych warzyw: pomidorów i ogórków. Dodaj do nich zielone liście sałaty (do wyboru: sałata lodowa, masłowa, grecka) oraz ser feta. Wszystko to wystarczy jedynie pokroić w większą kostkę, a sałatę porwać. Do kompozycji dodaj też koniecznie zielone lub czarne oliwki. Wymieszaj wszystko z miksem ziół oraz oliwą z oliwek. Polecamy szczególnie suszoną bazylię, oregano i zioła prowansalskie. Czerwona cebula i odrobina czosnku sprawią, że smak sałatki będzie bardziej wyrazisty. Podstawową jej wersję z naszego przepisu możesz urozmaicić, dodając rzodkiewkę, kukurydzę lub groszek oraz ser pleśniowy lub mozzarellę zamiast fety. Aby danie było bardziej kolorowe, dodaj żółtą paprykę. Życzymy smacznego!