Chrupiące sałaty z pieczonym kurczakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chrupiące sałaty z pieczonym kurczakiem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

12

heart
248 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

172 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

270 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

1 sztuka

1 łyżka

2 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

2 łyżki

1 łyżka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kostkę Knorr rozetrzyj dokładnie z oliwą, a następnie posmaruj marynatą piersi z kurczaka. Smaż je na lekko rozgrzanej patelni po 4 minuty z każdej strony. Mięso pokrój w plastry.

Krok 2

Kromki pieczywa pokrój w kostkę, skrop oliwą i rozłóż na blasze wyłożonej pergaminem. Wstaw na kilka minut do piekarnika nagrzanego do 180 °C.

Krok 3

Sałaty rozłóż na talerze lub do salaterki. Majonez Babuni Hellmann's połącz z jogurtem, miodem i posiekanym czosnkiem i dokładnie wymieszaj.

Krok 4

Sałatę polej przygotowanym dressingiem, na wierzchu ułóż pokrojone mięso kurczaka i całość posyp grzankami. Do sałatki możesz dodać również ser pleśniowy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chrupiące sałaty z pieczonym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chrupiące sałaty z pieczonym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chrupiące sałaty z pieczonym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chrupiące sałaty z pieczonym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chrupiące sałaty z pieczonym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chrupiące sałaty z pieczonym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chrupiące sałaty z pieczonym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chrupiące sałaty z pieczonym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
9 osób ogląda przepis:
Sałatka Królewska
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chrupiące sałaty z pieczonym kurczakiemChrupiące sałaty z pieczonym kurczakiem

Sałatki dają ogromne pole do popisu w kuchni. Są nieodłącznym elementem obiadu, kolacji, lunchu czy przyjęcia, są też uniwersalną przekąską. W zależności od dobranych składników mogą być zarówno łagodne, jak pikantne, mięsne lub jarskie, orzeźwiające lub treściwe. Wszystko zależy od ochoty i inwencji kucharza. W naszym przepisie proponujemy ci przyrządzenie sałatki z soczystym kurczakiem i grzankami na chrupiących liściach rozmaitych sałat. Wszystko polane dressingiem z miodem, oliwą, czosnkiem i jogurtem, który będzie jeszcze pyszniejszy, gdy dodasz do niego aromatyczny Rosół z Kury Knorr. By zrobić tę sałatkę wystarczy jedynie podsmażyć kurczaka i chleb a następnie wymieszać je z innymi składnikami. Tak przyrządzona sałatka z pewnością zasmakuje twoim domownikom lub gościom. Wedle uznania możesz do niej dorzucić także kawałeczki sera pleśniowego, pomidorki koktajlowe, winogrona lub ulubione orzechy. Smacznego!