Składniki
8 sztuk
4 sztuki
1 sztuka
3 łyżki
2 opakowania
4 łyżki
1 pęczek
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Buraki obierz, przekrój na połówki, następnie każdą osobno zawiń w folię aluminiową i upiecz w piekarniku w temperaturze 160 °C przez 45 min. Po wystudzeniu pokrój w kostkę wielkości 1 cm.

Krok 2
Jaja ugotuj na twardo, wystudź, obierz i pokrój w dużą kostkę. Cebulę pokrój w piórka, szczypior posiekaj.

Krok 3
Sos Knorr wymieszaj z 3 łyżkami wody, Majonezem Babuni Hellmann's oraz pieprzem.

Krok 4
Pokrojone jajka, buraki i cebulę połącz razem i wymieszaj z sosem. Następnie gotową sałatkę przełóż do salaterki i dekoracyjnie posyp pokrojonym szczypiorem.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka jajeczna z burakami - VIDEO
Sałatka jajeczna z burakami to dobra propozycja na popołudniową przekąskę lub kolację. Danie zrobisz z zaledwie kilku składników. Na początek buraki przekrój na połówki, zawiń osobno w folię aluminiową i zapiecz w piekarniku. Po przestudzeniu pokrój je w niewielką kostkę. Przygotowując sos czosnkowy do sałatki, dodaj łyżkę jogurtu naturalnego. Dla wzbogacenia przekąski, dołóż do całości seler konserwowy (przedtem odsącz go i drobno posiekaj). Jeśli uznasz, że biała cebula jest za ostra, wybierz czerwoną i pokrój ją w piórka. Jeśli natomiast chcesz, by potrawa była bardziej kolorowa, dołóż do niej czerwoną paprykę i kukurydzę. Do dekoracji użyj nieco szczypiorku lub posiekanej natki pietruszki. Sałatka jajeczna z burakami może być podawana solo lub z bagietką posmarowaną oliwą i zapieczoną w piekarniku. Warto ją też serwować z aromatycznymi grzankami czosnkowymi lub ziołowymi. Wypróbuj nasz przepis na sałatkę i stwórz własną kompozycję składników. Nie zapomnij podzielić się swoimi pomysłami w komentarzu. Smacznego!