
Składniki
150 gramów
2 sztuki
1 sztuka
6 sztuk
250 gramów
1 opakowanie
5 łyżek
2 łyżki
2 łyżki
1 łyżka
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Komosę ryżową ugotuj według wskazówek na opakowaniu producenta z dodatkiem kostki Knorr.
Krok 2
Jaja ugotuj na twardo, ok 8 minut. Następnie wystudź, obierz i pokrój w cząstki.
Krok 3
Kukurydzę odcedź. Awokado obierz, pozbądź się pestki i pokrój w kostkę. Rukiew umyj i osusz.
Krok 4
Olej wymieszaj z octem, musztardą, miodem, trzema łyżkami wody i sosem sałatkowym Knorr.
Krok 5
W szklanym naczyniu, np. słoiku, układaj warstwami komosę, awokado, kukurydzę, jaja oraz rukiew wodną. Możesz zrobić kilka warstw. Sałatkę polej obficie sosem i podawaj.

Dobra rada:
Rukiew wodną możesz zastąpić rukolą.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z komosy i jajka
Sałatka to danie, które zrobisz praktycznie ze wszystkiego! Śmiało możesz wykorzystywać oraz łączyć ze sobą różnorodne, czasem nawet nieoczywiste składniki. Jednak zawsze warto mieć pod ręką porcję sprawdzonych przepisów. Dzisiaj polecamy smakowitą sałatkę z komosy i jajka. Palce lizać!
Dla kogo?
Sałatka z komosy i jajka będzie odpowiednia dla osób lubiących potrawy sezonowe – dobrze sprawdzi się głównie wiosną i latem.
Na jaką okazję?
Na drugie śniadanie, na lunch, na piknik – taka sałatka odnajdzie się świetnie w niejednej sytuacji. Bez problemu zabierzesz ją ze sobą, gdziekolwiek tylko zechcesz!
Czy wiesz, że?
Komosa ryżowa funkcjonowała jako podstawowy artykuł żywnościowy w Ameryce Południowej. Popularność w Europie i USA zyskała na początku XXI wieku, podczas akcji marketingowej przedstawiającej ją jako smaczniejszą alternatywę dla ryżu.
Dla urozmaicenia:
Do sałatki z komosy możesz przygotować dowolny sos – wybierz ten, który najbardziej odpowiada Ci smakowo.